Novosti

Kronika

Spomen-soba Jalkovečkim žrtvama

Akcija Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije: Popravljeni su pod i zidovi, a obnovljen postav u spomen na tragičan događaj iz aprila 1942., kada je otkrivena i ubijena grupica umornih partizana

Large 11

Obnovljena spomen-soba

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (UABA), privodi kraju obnovu znamenite spomen-sobe posvećene Jalkovečkim žrtvama. U dosadašnjim radovima u spomen-sobi su popravljeni pod i zidovi. Obnovljen je i postav materijala koji govori o antifašističkim borcima stradalima na toj lokaciji. Antifašiste još očekuje postavljanje namještaja i nakon toga, spomen-soba bit će otvorena za sve posjetitelje. Više o samom uređenju ovog značajnog objekta, povodom obilježavanja 80 godina od izbijanja Drugog svjetskog rata, rekao je Milivoj Dretar, predsjednik UABA Varaždinske županije.

- Iskoristili smo obljetnicu da se obratimo javnosti. Ipak je to bio rat u kojem je umrlo nekoliko stotina žitelja naše Županije. Nema sela ni grada u kojem nije bilo žrtava. Pa i Varaždin je neslavno nazvan prvim Judenfrei gradom u NDH. Pokazali smo što smo radili prošla tri mjeseca. Raduje nas interes prolaznika i susjeda koji su dolazili za vrijeme obnove. Ne jednom su nas počastili kolačima i kavom. U dogovoru s komunalcima kreće se i u skoru obnovu zapuštenog parka koji namjeravamo pretvoriti u Park mira - rekao je Dretar.

Spomen-kuća je poprište tragičnog događaja krajem aprila 1942. godine. U skromnu kućicu obitelji Tomašković došla je grupica od petero umornih partizana. Probili su se s Kalnika gdje je počela ofenziva 3000 domobrana i ustaša protiv pedesetak boraca prvog Kalničkog partizanskog odreda, predvođenog legendarnim Božom Leinerom. Odred se razdvojio i pošao na suprotne strane. Igrom slučaja partizani u Jalkovcu su otkriveni i u neravnopravnoj borbi svi su izginuli. Dvoje partizana kasnije je proglašeno narodnim herojima: Florijan Bobić i Marija Vidović Abesinka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više