Novosti

Društvo

Smrtna kazna za ljubav

Uganda je donijela zakon koji "serijskim prekršiteljima" zabrane istospolnih odnosa propisuje smrtnu kaznu. Šezdeset i četiri države kriminaliziraju homoseksualnost, a polovina njih je u Africi

Large internacionala ivana

Prosvjed protiv ugandskog zakona u južnoafričkoj Pretoriji (foto Alet Pretorius/Reuters)

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni potpisao je krajem maja jedan od najoštrijih zakona kontra LGBTQ+ zajednice na svijetu, koji, među ostalim, za "tešku homoseksualnost" propisuje smrtnu kaznu. Homoseksualni odnosi su u Ugandi i do sada bili ilegalni, ali novi zakon ide bitno dalje. Predsjednica ugandskog parlamenta Anita Anet Among na društvenim je mrežama potvrdila da je Museveni amenovao donošenje zakona koji je već usvojen u parlamentu. Za prijedlog zakona 21. marta je glasalo 387 od 389 zastupnika i zastupnica.

"Zalagali smo se za ono što većina stanovništva želi. Naša kultura i vrijednosti ubrzano erodiraju zbog poroka homoseksualizma koji uzima danak našoj djeci. Sve vas skromno pozivam da se pridružite borbi za zaštitu vrijednosti", napisala je Ali Among na svom računu na Twitteru. Skromno pozivanje na zaštitu vrijednosti izgleda ovako - zakon propisuje smrtnu kaznu ili doživotni zatvor za "serijske prijestupnike" protiv ovog zakona, odnosno za višekratno upuštanje u istospolne radnje, kao i za prijenos smrtonosnih bolesti kao što je AIDS putem gej seksa. Propisane su i kazne do 20 godina zatvora za "novačenje, promicanje i financiranje istospolnih aktivnosti", dok se "pokušaj teške homoseksualnosti" kažnjava s 14 godina zatvora. Ugandski aktivisti su potpisivanje zakona nazvali "legalizacijom državno sponzorirane homofobije i transfobije". U zajedničkom priopćenju, čelnici Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, UNAIDS-a i inicijative Vlade Sjedinjenih Država za borbu protiv AIDS-a PEPFAR izrazili su ozbiljnu zabrinutost i kazali da je dosadašnji napredak u borbi protiv side i HIV-a u Ugandi doveden u veliku opasnost.

"Stigma i diskriminacija povezane s donošenjem zakona već su dovele do smanjenog pristupa uslugama prevencije i liječenja. Povjerenje i angažman bez stigme ključni su za svakoga tko traži zdravstvenu skrb", navodi se u priopćenju. Ističu kako LGBTQ+ osobe u Ugandi sve više strahuju za svoju sigurnost, ustručavaju se u traženju esencijalnih zdravstvenih usluga zbog potencijalnih napada, kažnjavanja i daljnje marginalizacije. Samo u februaru 110 LGBTQ+ osoba u Ugandi je prijavilo različite napade, uključujući uhićenja, seksualno nasilje, deložacije i prisilno skidanje u javnosti, izvještava Guardian. Napade je evidentirala grupa za zagovaranje prava seksualnih manjina Ugande SMUG, iz koje upozoravaju da su progonima i zlostavljanju posebno izložene transrodne osobe. Odvjetnica i aktivistkinja iz Kampale Sarah Kasande tvitala je da ovaj zakon neće izbrisati postojanje LGBTQ+ osoba u Ugandi. Aktivisti planiraju podnijeti peticiju sudu i tražiti da se diskriminatorni zakon poništi – najavljuju da će ga osporavati na sve moguće načine.

Šezdeset i četiri države na svijetu još uvijek na snazi imaju zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost, a polovina njih je u Africi. Neke su zemlje, uključujući i nekoliko afričkih, nedavno krenule prema dekriminalizaciji, napravile prve korake prema poboljšanju prava LGBTQ+ osoba. Singapurski parlament je u decembru lanjske godine ukinuo zakon kojim se zabranjivao seks između muškaraca. Istog mjeseca, visoki sud na Barbadosu poništio je zakone koji su kriminalizirali homoseksualne radnje. Sredinom prošle godine sudovi u Antigvi i Barbudi proglasili su neustavnim zakon koji kriminalizira istospolne seksualne radnje. U februaru 2021. godine predsjednik Angole Joao Lourenço potpisao je revidirani kazneni zakon koji dopušta istospolne veze i zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije. Prije tri godine u Gabonu je poništen zakon koji je kriminalizirao homoseksualnost. Prije četiri godine Visoki sud Bocvane također je presudio u korist dekriminalizacije homoseksualnosti. Ukidanju zakona protiv homoseksualnosti posljednjih su se godina pridružili i Mozambik i Sejšeli. Međutim, u recentnom su periodu u nekim zemljama, poput Nigerije i Ugande, postojeći zakoni koji zabranjuju homoseksualnost pooštreni ili su doneseni novi, još opresivniji. Dodatno, u nekim su zemljama nastojanja da se takvi zakoni ponište završila neuspjehom – u maju 2019. godine viši sud u Keniji potvrdio je zakone koji kriminaliziraju homoseksualne radnje. U februaru iste godine najviši kenijski sud presudio je da vlasti nisu smjele zabraniti LGBTQ+ zajednici da registrira organizaciju za svoju prava, ali je pritom naglašeno da su homoseksualni odnosi u zemlji i dalje nezakoniti. Većina zakona kojima se kriminaliziraju homoseksualni odnosi u afričkim zemljama potječu još iz kolonijalnih vremena.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više