Novosti

Politika

Skupa obmana

U dnevnim novinama i njihovim portalima objavljen je sponzorirani oglas o navodnoj obnovi potresom porušene Banije pod naslovom "Na Banovini se obnavlja i gradi više od 500 kuća korisnika programa stambenog zbrinjavanja" koji je naručio i platio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Large hanzek

Gordan Hanžek (foto Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje)

Između velikog priloga o plasmanu Vatrenih na Svjetskom prvenstvu i novog kataloga Lidla, u jednom od nedavnih brojeva Jutarnjeg lista bio je objavljen sponzorirani oglas o navodnoj obnovi potresom porušene Banije. Bezobzirni tekst pod naslovom "Na Banovini se obnavlja i gradi više od 500 kuća korisnika programa stambenog zbrinjavanja" naručeni je uradak Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a može se naći i na portalima 24sata i Večernjeg lista.

Službeno se zna da na samopromociju tijela javne vlasti svake godine odu deseci milijuna kuna. Čitajući objavu za odnose s javnošću u kojoj se manipulira brojkama, ljudima i osjećajima, teško je oteti se dojmu da je tekst plaćen u visini iznosa nečijeg krova ili barem stolarije.

Premda dvije godine nakon potresa malo tko vjeruje da će se svi stradali u skorije vrijeme skućiti, poruka Ureda za obnovu je poslana u javnost i netko je sasvim sigurno povjerovao u navedene obmane. Najavljuje se tako obnova 509 kuća i izgradnja 67 novih zamjenskih koje će biti stavljene na raspolaganje korisnicima programa stambenog zbrinjavanja, a sve to proizlazi iz projekta vrijednog 323,7 milijuna kuna, od čega se iz sredstava EU fondova, navode iz Ureda, osigurava 307,5 milijuna kuna.

"Potresom pogođena područja za nas nisu samo kuće. To su ljudi s kojima suosjećamo, a posebno pritom mislimo na one socijalno najugroženije. Stoga Europska unija i Vlada Republike Hrvatske u okviru ovog projekta obnavljaju i kuće korisnika stambenog zbrinjavanja. Uz život dostojan 21. stoljeća, ovim ćemo projektom doprinijeti ukupnoj revitalizaciji ovih područja", riječi su Gordana Hanžeka, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Najava o 500 obnovljenih kuća pojavila se i prošle godine u ovo vrijeme, ali tada je obećavano da će one biti gotove do početka ove zime. Od početka 2022. do novembra 2022. država je na Baniji izgradila svega šest kuća, a kako je Novostima nedavno pojašnjeno, cjelokupnu konstrukcijsku obnovu planira dovršiti u roku od četiri godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više