Novosti

Društvo

Šišimarinu doživotni zatvor

Narednik ruske vojske osuđen je zato što je po naređenju smaknuo 62-godišnjeg civila. On je prva osoba osuđena za ratne zločine u Ukrajini otkako je započela ruska invazija

Large %c5%a0i%c5%a1i

Šišimarin u sudnici iza staklenog zida (foto Stringer/Reuters)

Narednik ruske vojske Vadim Šišimarin, 21-godišnji zapovjednik tenka u tenkovskoj diviziji Kantemirovskaja, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 28. veljače u ukrajinskom selu Čupahivka blizu Sumija. Šišimarina je nakon kratkog suđenja osudio Okružni sud broj 3 u Kijevu. Osuđen je zato što je ubio civila, 62-godišnjeg Oleksandra Šelipova, nakon što mu je naređeno da ga ustrijeli. On je prva osoba osuđena za ratne zločine počinjene u Ukrajini otkako je 24. veljače započela ruska invazija.

U trenutku egzekucije Šelipov je vozio bicikli i telefonirao. Bio je nekoliko desetaka metara od svoje kuće. Neposredno prije nego što je ubijen napadnuta je ruska oklopno-mehanizirana kolona u kojoj je bio i Šišimarin. Njemu je, navodno, naređeno da ubije civila na biciklu koji telefonira kako ne bi mogao javljati pozicije ruske vojske ukrajinskoj.

Šišimarin je prošloga tjedna priznao ubojstvo. Katerina Šelipova, udovica žrtve, na ročištu ga je pitala kako se osjećao kada je ubio njenog supruga i kaje li se zbog toga. Šišimarin je prinao krivnju i kazao da razumije da mu ona nikada neće moći oprostiti. Šelipova ga je pitala zašto su oni (Rusi) došli u Ukrajinu, da ih zaštite, od koga da ih zaštite i je li on zaštitio nju od njenog supruga kojega je ubio. Na ta pitanja Šišimarin nije dao odgovor.

Izričući presudu u ponedjeljak sudac Serhij Agafonov kazao je da je Šišimarin izvršavajući kriminalnu zapovijed ispalio nekoliko hitaca iz automatske puške u glavu žrtve. Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova objavila je da je njen ured pripremio slučajeve protiv 41 pripadnika ruske vojske, a ti slučajevi ratnih zločina uključuju ubijanje civila, bombardiranje civilnih ciljeva, silovanja i pljačku. Rusija je ranije objavila da nema podataka o suđenju Šišimarinu, a nepostojanje diplomatske misije u Ukrajini ograničava mogućnost Rusiji da svojim za ratne zločine optuženim državljanima pruži pomoć.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više