Novosti

Kronika

Širom zemlje obilježen Dan antifašističke borbe

U Bjelovaru je uoči praznika u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije svečano obilježena 80. godišnjica osnivanja prve partizanske formacije u Hrvatskoj i Dan antifašističke borbe

Large dab bjelovar rada

Rada Borić u Bjelovaru

Obilježavanja važnog datuma antifašističke borbe nije se svelo na skupove na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, te skupove u Splitu i Brezovici, jer su aktivne bile i brojne antifašističke organizacije po Hrvatskoj, uključujući i srpska manjinska vijeća.

Tako je u Bjelovaru uoči praznika u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) svečano obilježena 80. godišnjica osnivanja prve partizanske formacije u Hrvatskoj i Dan antifašističke borbe.

O početku ustanka 1941. godine i borbe u bjelovarskom kraju govorio je Nenad Nekvapil koji je podsjetio na prve partizane koji su u tom kraju krenuli u borbu za slobodu, jednakost, humanije i pravednije društvo. Bojana Hribljan je ukazala na zlo fašizma od rasnih zakona do Holokausta.

- U takvim okolnostima terora i zla časni i pošteni ljudi bili su prisiljeni da se bore i da krenu u oružani otpor. Ustanak su organizirali i poveli komunisti na čelu s maršalom Titom - rekla je.

Prisutnima su se obratili i Ana Desnica, potpredsjednica SABA RH, bjelovarsko-bilogorski dožupan Saša Lukić, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, saborska zastupnica Rada Borić, predstavnik ambasade Srbije Aleksandar Stamatović i državni tajnik Velimir Žunac kao posebni izaslanik premijera.

Svi zajedno su istaknuli potrebu boljeg vrednovanja hrvatskog antifašizma, osudili su svako iskrivljavanje povijesnih činjenica s ciljem prekidanja podjela u hrvatskom društvu, gradnje tolerantne, bolje i uključive Hrvatske.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred kipa Poziv na ustanak koji je izradio akademski kipar Vojin Bakić, čija su braća aktivno sudjelovala u pripremi ustanka, rekao nam je predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović.

Dušan Margetić, predsjednik VSNM Bjelovara rekao nam je da je uoči skupa održana radna akcija uređenja spomen područja, ističući zasluge gradonačelnika Darija Hrebaka.

- Sad radimo na planiranju obnove spomen područja Gudovac, a u planu je i inicijativa da bolnica ponovo dobije ime liječnice Emilije Holik koja je streljana zbog pomaganja partizanskog pokreta, rekao nam je Margetić.

Članstvo Mreže antifašistkinja Zagreba i UABA Centar na sam Dan antifašističke borbe okitili su spomenike učesnicima NOB-a i žrtvama fašističkog terora uz poruku da ovo nije samo sjećanje na herojsku prošlost i borba protiv povijesnog revizionizma, već i borba za bolju budućnost.

Učesnici akcije najoštrije osuđuju zločinačke politike kvislinškog režima takozvane NDH koje su prvenstveno bile usmjerene prema Srbima, Židovima i Romima, ali koje su također kao jedan od glavnih ciljeva imale komuniste i druge antifašiste.

Smatraju kako revizija povijesti koja u potpunosti negira ove zločine nije jedina opasnost, već da treba imati na umu i konstantno relativiziranje fašističkih zločina, uloge KPJ i hrvatskih Srba u podizanju ustanka i antifašističkoj borbi, kao i politički karakter ovog otpora koji je imao i karakteristike socijalne revolucije. Takav antifašizam iz kojega su odstranjeni komunisti predstavlja grubi povijesni falsifikat u službi priče o „dva totalitarizma“, dok minoriziranje uloge Srba u Hrvatskoj nastoji NOB predstaviti isključivo kao borbu za hrvatsku državnost, istakli su u svom saopćenju.

Pozvali su sve da se u ovim mjesecima antifašističkih godišnjica zalažu za bolje društvo koje će biti slobodno od progona kakve je prakticirao zločinački ustaški režim, ali i od svake druge diskriminacije i podređivanja ljudskih potreba privatnom profitu. Samo tako možemo se nositi sa suvremenim društvenim izazovima poput aktualne pandemije. migracija i klimatskih promjena, naglasili su mladi (i stariji) antifašisti i antifašistkinje.

Članovi SKD-a "Prosvjeta" iz Rijeke i Viškova, zajedno s članovima riječkog SKD-a "Vreteno" i domaćeg SKUDD-.a "Đurđevdan", u Drežnici su položili vijence na spomen obilježja žrtvama okupatora i kvislinga uz pomen žrtvama i prigodan kulturno umjetnički program, rekao nam je predsjednik riječkog pododbora Dragiša Laptošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više