Novosti

Društvo

Slavonci obilježili dan antifašističke borbe

VSNM Požeško-slavonske županije s dožupanom Nikolom Ivanovićem položilo je vijence na spomenike u Pakracu, Lipiku i Dočiću. Antifašisti Pakraca i Lipika ugošćeni su u Srpskoj kući u Pakracu, a UABA Požege okupila je u Dočiću antifašiste Požeštine

Large 1 pakrac

Delegacija VSNM Požeško slavonske-županije je zajedno s dožupanom Nikolom Ivanovićem, povodom državnog praznika Dana antifašističke borbe, položila vijence i cvijeće na spomenicima u Pakracu, Lipiku te Dočiću, gdje se nalazi spomenik u znak sjećanja na partizansku pobjedu Šušnjarskoj bitki.

U prostorijama Srpske kuće u Pakracu članovi "Prosvjetinog" pododbora Pakrac – Lipik ugostili su antifašiste Pakraca i Lipika te izveli nekoliko prigodnih pjesama.

Istog dana Udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Požege okupila je antifašiste Požeštine u Dočiću, gdje je nakon odavanja počasti partizanima druženje nastavljeno uz rijeku Brzaju.

U bici kod Šušnjara 16. aprila 1943. godine Dvanaesta slavonska brigada NOVJ-a pobijedila je ustaško-domobranski slavonski zdrug. Borba koja se odvijala u završnim operacijama ofenzive "Braun", u kojoj su njemačka vojska i NDH nastojale uništiti partizanske jedinice na području Papuka i Krndije, ostala je zabilježena kao najveća pobjeda te brigade, ali i slavonskih partizana tokom Drugog svjetskog rata.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više