Novosti

Politika

Ruski plin za Moldaviju

Poznato je i tko će platiti ceh energetsko-geopolitičke igre – građanima Moldavije cijena plina bit će udvostručena, što će za stanovnike te najsiromašnije europske zemlje biti golemi udar na standard

Large internacionala pono%c5%a1

(foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Plinska kriza, čini se, polako ide svom kraju. Cijene plina su stabilizirane, a dogovor o nabavci plina od Rusije uspjela je postići i Moldavija. Ugovor te zemlje o nabavci plina od Rusije istekao je u rujnu i od tada je ostala bez ruskog plina. Kriza je bila tolika da je u zemlji proglašeno izvanredno stanje. Moldavija je od Rusije nabavljala sto posto potrebnog plina, pokušala je, barem nešto, nadomjestiti od Ukrajine i Poljske. U tu je plinsku priču uključena i geopolitika. Zapadne su zemlje tvrdile da Rusija pritišće Moldaviju zbog svojih geopolitičkih ciljeva, Moskva je tvrdila da je neisporuka plina posljedica moldavskog duga za plin većeg od 700 milijuna eura. Dogovor je postignut, svi su sretni i zadovoljni, osim građana Moldavije. Novim ugovorom osigurane su tri milijarde kubika plina godišnje u sljedećih pet godina. U studenom će Kišinjev plaćati 450 dolara za tisuću kubika, u sljedećem mjesecu 400 dolara. Sve ispod sadašnje cijene, uz mogućnost promjene, pa i povišenja cijene, ali i znatno skuplje od dosadašnjih 250 dolara za tisuću kubika.

Zagovornici plina kao ruskog oružja tvrde da je sve posljedica prošlogodišnje pobjede prozapadne Maie Sandu na predsjedničkim izborima, odnosno poraza proruskog Igora Dodona. Rusija je Moldaviju izvrgla ekonomskim sankcijama još 2013., kada je ta zemlja napravila prve korake prema Europskoj uniji. Moldavija je zadovoljna (za sada) i time što se Rusija obvezala eliminirati golema skladišta municije, zaostala iz sovjetskog razdoblja, a koja su u od Moldavije odmetnutom Pridnjestrovlju koje je već gotovo tri desetljeća pod kontrolom Moskve. Poznato je i tko će platiti ceh ove energetsko-geopolitičke igre – građanima Moldavije cijena plina bit će udvostručena, što će za stanovnike te najsiromašnije europske zemlje biti golemi udar na standard.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više