Novosti

Društvo

"Rudari mafije" tunelom do Višeg suda

U Podgorici je prokopan tunel koji vodi do sudskog depoa u kojem je 9,5 tona droge, dokazni materijal protiv kavačkog klana, nešto oružja, dokazi o ubistvu Duška Jovanovića. Mafija kopa tunele, sva sigurnosna pravila su prekršena, a u neposrednoj blizini su zgrade ključnih državnih institucija

Large internacionala  ko%c5%beul

Dritan Abazović gleda kroz rupu (foto Vlada Crne Gore)

Malo šta je zabavljalo javnost u Crnoj Gori, a i šire kao slučaj kopanja tunela koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici u kom se čuvalo oko 9,5 tona droge – oko dvije tone kokaina i oko sedam tona marihuane – ali i dokazni materijal protiv šefova kavačkog klana, nešto oružja, što je, ispostavilo se i ukradeno, iako je predsjednik suda odmah po ovom otkriću izjavio da "gotovo ništa nije ukradeno".

Tunel je prokopan od privatnog stana u Njegoševoj ulici i dugačak je oko 30 metara, a navodno je njegovo postojanje otkriveno kad se jedna od zaposlenih u sudu požalila na klimu u prostoriji koja klimu nema. Odakle je "vuklo"? Iz stana udaljenog 30-ak metara od zgrade Višeg suda, ispostavilo se iznajmljenog, ali ne zna se ko je zakupac jer agencija koja je izdavala stan tvrdi da je stan iznajmila žena koristeći lažnu ličnu kartu. Ne zna se kad je točno počelo prokopavanje, iako je pretpostavka da je trajalo mjesec do dva u toku ljetnih odmora i da se kopalo uglavnom za vrijeme uobičajene dnevne buke.

Priliku da vidi to čudo i da se uslika pored njega imao je već sutradan i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Fotografije Abazovića koji gleda u rupu u zidu nisu baš smirile javnost. Naprotiv. Tako advokat Veselin Radulović za Portal Analitiku kaže da je premijerov i ministarski obilazak depoa i stana iz koga je prokopan tunel skandalozan čin koji bi mogao ozbiljno kontaminirati tragove i dokaze i ugroziti istragu.

- Pokušaji pravdanja da su za to dobili odobrenje predsjednika suda i da je uviđaj bio završen nijesu prihvatljivi jer predsjednik suda nije imao ovlašćenja da takvo odobrenje daje zato što uviđajem rukovodi državno tužilaštvo, a uviđaj sigurno nije mogao biti završen za tako kratko vrijeme, što potvrđuje i činjenica da se još uvijek vrši popis stvari koje su bile u depou - ističe on te napominje da "u ovakvim slučajevima uviđaj često traje danima jer je neophodno izvršiti pregled čitavog tunela, identifikovati i izuzeti tragove, pa je nesporno da premijeru, ministrima i ostalim neovlašćenim licima tamo nije bilo mjesto".

- Zato slika premijera i ministara kako gledaju u rupu i kako rupa gleda u njih samo slikovito pokazuje kolika je promaja sa svake strane - naglašava Radulović za Analitiku.

Dok kontaminirana istraga traje, kao i potraga za osumnjičenima, jer je navodno otkriveno šest, a po nekim izveštajima i devet osoba koje su kopale, a koje javnost već naziva "rudarima mafije", neki su bili spremni već iznijeti motive za taj čudesni građevinski poduhvat. Tako je vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić kazao da ne isključuje mogućnost da je tunel do depoa Višeg suda prokopan kako bi bili kontaminirani dokazi iz predmeta u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića, koje se desilo prije dvije decenije, jer da je navodno ukradena i puška kojom je Jovanović ubijen, što je kasnije demantovano.

Ovaj slučaj je ponovno postao tema jer je Komisija za praćenje istraga napada na novinare, dala preporuke da se u slučaju ubistva Duška Jovanovića ponovi vještačenje DNK u Visbadenu, kao i da se saslušaju neka lica koja ranije nisu bila saslušavana, rekao je to za Radio Crne Gore ministar bez portfelja Zoran Miljanić. A što se tiče samog kopanja tunela naglasio je da je to "crveni alarm za državu da počne da mijenja mnoge stvari u bezbjednosnom sistemu".

- Nepojmljivo je da danas u 21. vijeku, depo Višeg suda nema video nadzor, a da se vrata zatvaraju katancem - rekao je on napomenuvši da se radi o nizu propusta bezbjednosnih institucija i njihovih čelnika.

- Ne mogu iznositi informacije, jer je predmet u toku i policija se uhvatila ukoštac sa ozbiljnom kriminalnom organizacijom, a činjenica je da mafija u Crnoj Gori nije pobijeđena. Kraci hobotnice su otkinuti, ali glava postoji i dalje - kazao je Miljanić.

U međuvremenu, dok popisivanje nestalog u sudu još traje, isto tako navodno, identifikovani su "rudari mafije" koji, opet, navodno nisu crnogorski državljani pa njihovo izručenje zavisi od volje država čiji jesu državljani. Poput Srbije, recimo, gdje se obreo direktor Uprave policije Nikola Terzić kako bi prikupio dodatne informacije o slučaju i "rudarima".

Dodajmo još da se Viši sud nalazi uz najvažnije državne institucije – Vladu, Skupštinu, zgradu Predsjednika, Ustavni sud, Centralnu banku, kao i da je šut od iskopanog pronađen u stanu odakle je kopanje započeto.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više