Novosti

Društvo

Reagiranje: Zahtjev je riješen u zakonskom roku

U provedenom upravnom postupku Ministarstvo je donijelo rješenje 19. srpnja 2019. godine, iz čega se zaključuje kako je zahtjev stranke R.M. riješen u roku određenom prema Zakonu o općem upravnom postupku

Wuokpxk2f8hcjghry5649a7k6im

Ministarstvo hrvatskih branitelja obratilo se Novostima u povodu teksta autorice Tamare Opačić objavljenog pod naslovom ‘Strava i neostvarena prava’ 19. kolovoza 2019. na portalu Novosti:

‘Radi potpunog, istinitog i objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati te demantirati netočne navode iz objavljenog članka.

Kako je riječ o vrlo osjetljivoj tematici, proživljenom seksualnom nasilju civilne osobe R.M. u okolnostima zatočeništva u Kerestincu, iznijete opise događanja ne možemo komentirati.

Točna je činjenica da su pravosudna tijela Republike Hrvatske u kaznenom postupku donijela dvije pravomoćne presude u kojima je, između ostalog, utvrđeno da je R.M. Kao civilna osoba bila zarobljena i zlostavljana u Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu početkom 1992. godine. Počinitelji su kažnjeni kaznom zatvora.

Na temelju Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu (NN 64/15), osoba R.M. podnijela je Ministarstvu zahtjev za stjecanje statusa i ostvarivanje prava 20. svibnja 2019. godine.

Isto podrazumijeva da je netočan navod u tekstu članka kako je zahtjev stranka podnijela ‘krajem prošlog lipnja’. Takvom formulacijom stječe se dojam kako je stručnoj službi Ministarstva zahtjev podnijet 2018. godine i kako se o zahtjevu odlučivalo nakon proteka jedne godine, što je netočno.

O predmetu R.M. Povjerenstvo je raspravljalo i odlučivalo na sjednici održanoj 5. srpnja 2019. godine te je dalo pozitivno mišljenje, odnosno jednoglasno je zaključeno kako je R.M. bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

U provedenom upravnom postupku Ministarstvo je donijelo rješenje 19. srpnja 2019. godine, iz čega se zaključuje kako je zahtjev stranke R.M. riješen u roku određenom prema Zakonu o općem upravnom postupku.

Vezano uz navode u članku koji se odnose na ‘neinformiranost’ osoba pravima koja omogućava uvodno citirani Zakon, ističemo kako se samom objavom svakog zakona u službenom glasilu Republike Hrvatske ostvaruje pretpostavka dostupnosti zakonskih tekstova svim zainteresiranim subjektima.

U dijelu članka koji se odnosi na ‘neiskorišteno pravo regresa’ manipulira se odredbom članka 37. stavak 7. uvodno citiranog Zakona jer odredba jasno govori kada i u kojim uvjetima Republika Hrvatska ima pravo regresa, a to su samo slučajevi pravomoćno osuđenih osoba za počinjeno seksualno nasilje. Dakle, ne stoji tvrdnja da se svi pozitivno riješeni zahtjevi mogu podvesti pod odredbu navedenog članka Zakona.

Tražimo da dostavljeno reagiranje, sukladno člancima 40., 41. i 42. Zakona o medijima, objavite na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora vašeg portala i tiskanog izdanja.

Ministar Tomo Medved

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više