Novosti

Društvo

Medved pred sudom

Tri stručnjaka koja su zajedno s još osmero kolega smijenjena iz Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu predala su Upravnom sudu tužbe protiv ministra branitelja Tome Medveda jer svoja razrješenja smatraju neutemeljenima i politički motiviranima

B6d4odtjlg2kl47rxv8nn1fyngn

Tomo Medved prilikom svečanog prekida opsade Ministarstva u Savskoj (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Projekt obeštećenja i pomoći žrtvama silovanja u Domovinskom ratu, jedinstven na europskoj razini, poslužio je za HDZ-ovu predizbornu čistku nestranačkih stručnjaka, pod lažnim obrazloženjem da su imali niz propusta u radu, što je rezultiralo višemjesečnom blokadom Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja. Epilog priče koja se od početka bazirala na uspješnoj suradnji eksperata svih svjetonazora uskoro će se odvijati na sudu, jer su pojedini bivši članovi Povjerenstva pokrenuli upravne postupke: u tužbama Upravnom sudu tvrde da je odluka ministra Tome Medveda o njihovom razrješenju donesena uz niz propusta i kršenje zakonskih odredbi. Tri dana uoči izbora, naime, na e-mail adrese 11 od ukupno 14 članova Povjerenstva stigla je odluka kojom se razrješuju i na njihova mjesta postavljaju novi članovi.

Iako je, zahvaljujući odredbama o radu Povjerenstva, ministar bez ikakvog natječaja smijenio i postavio nove članove prije isteka četverogodišnjeg mandata, odluka nije bila pomnije obrazložena. Tu je zadaću obavila nova predsjednica Povjerenstva Željka Žokalj iz Ministarstva branitelja. U HTV-ovoj emisiji ‘Hrvatska uživo’ ona je početkom rujna sugerirala da se povod za smjene krije u jednoj od stavki Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja: članovi su razriješeni nakon upozorenja o sukobu interesa, činjenice da je navodno po jedan član Povjerenstva uzimao iskaze žrtava bez prisustva drugih, te prigovora da su isti članovi rješavali sve postupke. Žokalj je pritom najavila nužnost revizije ‘svih rješenja’. To bi značilo i mogućnost da žrtve koje su ostvarile prava moraju ponovno svjedočiti o vlastitim ratnim traumama. No to bi bila, upozoravalo je već tada više stručnjaka, njihova nedopustiva reviktimizacija.

Raspušteno Povjerenstvo, mahom sačinjeno od nestranačkih stručnjaka iz medicinskog, pravnog i psihološkog polja, s dugogodišnjim iskustvom rada sa žrtvama rata, bilo je popunjeno na javnom pozivu u mandatu ministra Predraga Matića

- Pojedine žrtve čiji je status riješen javljale su se, strahujući da će ponovno prolaziti kroz traume i možda ostati bez statusa i naknada koje su dobile - kaže nam jedan bivši član Povjerenstva, odbacujući pritom optužbe na račun svoga rada i rada svojih kolega.

- Nikakve ozbiljnije primjedbe nisu nam upućene ni od koga, osim što je nova predsjednica Povjerenstva iznijela niz neistina na naš račun. Štoviše, od Ministarstva smo dobivali pohvale. Što se tiče primjedbe da je jedna osoba uzimala iskaze žrtava, to je standardan obrazac, inače propisan Pravilnikom o radu, čime je žrtvama maksimalno olakšano izrazito traumatično prepričavanje ovakvih iskustava. Zar očekuju da žrtva iznosi mučne detalje pred desetak ljudi?! Potpuna je neistina i da su sve postupke rješavali isti članovi Povjerenstva. Ne postoji, zapravo, racionalno obrazloženje za postupak razrješenja, osim da je riječ o najgrubljoj političkoj čistki - navodi naš sugovornik.

Prozvana predsjednica Povjerenstva Željka Žokalj, koja je članove prozvala u rujnu, rekla nam je prije nekoliko dana kako će se provjeravati samo forma i procedura bivšeg Povjerenstva, negirajući da će se žrtve dovesti u situaciju da ih se ‘pila, cijepi i ponovno uzima iskaze’.

- Ministar je najavio uvid u riješene postupke, jer se desilo da je u nekim slučajevima stručna služba rušila odluku Povjerenstva - objašnjava nova šefica, ublažavajući tako istupe od prije dva mjeseca.

Potvrdila nam je da u tom razdoblju nikakva revizija nije napravljena. Iako smo dobili usmeno obećanje da će Ministarstvo odgovoriti na desetak odaslanih pitanja, u kojima tražimo da se precizno izjasni o optužbama ili sumnjama koje je iznijelo o bivšim članovima Povjerenstva, to se do zaključenja ovog broja ‘Novosti’ nije dogodilo.

S obzirom na to da javnost i razriješeni stručnjaci ništa ne znaju, nisu demantirane ni pretpostavke da je ovo izrazito osjetljivo područje iskorišteno kao jedno u nizu poprišta za HDZ-ovo popunjavanje predizbornih pozicija u državnim resorima uoči izbora, nauštrb profesionalnog integriteta niza stručnjaka, koji su u izrazito brzom tempu radili svoj posao. Povjerenstvo je od svog imenovanja u studenome 2015. do kraja svibnja 2016. od podnesenih 158 zahtjeva za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu obradilo 106 podnesaka ljudi koje je sustav potpuno zanemarivao više od 20 godina. Oni će, ovisno o drugim naknadama i težini vlastitih slučajeva, jednokratno dobiti 100 do 150 tisuća kuna i do 2500 kuna mjesečno. Tijelo mahom sačinjeno od nestranačkih stručnjaka iz medicinskog, pravnog i psihološkog polja, s dugogodišnjim iskustvom rada sa žrtvama rata, popunjeno je na javnom pozivu u mandatu ministra Predraga Matića.

Tako je psihologinja i bivša predsjednica Povjerenstva Marijana Senjak jedna od najcjenjenijih stručnjakinja za žrtve seksualnog nasilja. Radila je i sa žrtvama u BiH tijekom devedesetih, zbog čega je prije deset godina nominirana za Nobelovu nagradu za mir, uz tisuću osoba iz cijelog svijeta. Sudac Miroslav Rožac bivši je vojni tužitelj koji slovi kao ekspert za ratne zločine od Zagreba do krajnjeg istoka Hrvatske. Odvjetnica Višnja Mišin je u karijeri radila s ratnim stradalnicima. Ginekologinja Vesna Elveđi Gašparović rješavala je slučajeve seksualno zlostavljanih žena i muškaraca, maloljetnika, između ostalih i predstavnika srpske manjine koje su silovali hrvatski vojnici.

Koncem maja 2016. samo neki od članova obavješteni su da je odgođena tada zakazana sjednica. Nakon toga je Povjerenstvo više od tri mjeseca bilo u mirovanju, pa tako i zahtjevi četrdesetak žrtava, čiji su statusi do sada već trebali biti riješeni. Iako su tražili obrazloženje od Ministarstva, nikada ga nisu dobili, kao ni pismenu odluku o razrješenju, koja se pripremala još od šestog mjeseca. U razdoblju proceduralne blokade otpisani stručnjaci upozoravali su Ministarstvo da su im teško bolesni i suicidalni podnositelji zahtjeva kazali kako postoji mogućnost da ne dočekaju rješenje svoga statusa.

Medvedovom šutnjom je popraćen i dopis Europskog ženskog lobija, koji predstavlja 2000 ženskih organizacija iz Europe, inače proslijeđen Europskoj uniji i UN-ovim tijelima, u kojem je upozoreno na pogubno miješanje u rad eminentnih stručnjaka, zahvaljujući kojima je Povjerenstvo postalo međunarodno priznato tijelo. Izuzev priopćenja iz Ministarstva u kojem se zlonamjernima nazivaju opaske Ženske mreže Hrvatske da ovi stručnjaci, s bogatim iskustvom rada s ratnim žrtvama, ne mogu biti zamijenjeni stručnjacima općeg profila, nikakva reakcija države nije uslijedila.

Posljedice rošade u jednom državnom povjerenstvu otišle su toliko daleko da su se za slučaj raspitivali i djelatnici američke ambasade u Hrvatskoj. Ministar Medved na razgovor je tek pozvao dotadašnju članicu Povjerenstva Višnju Mišin. Njoj su iz Ministarstva neslužbeno kazali kako je u njezinom slučaju riječ o velikim troškovima puta, jer u Zagreb putuje iz istočne Slavonije. Prisjećajući se susreta s Medvedom, kaže da se osjećala grozno.

- Iako nije jasno izrečeno, sve se na koncu svelo na to da nisam dovoljno domoljubna. Bila sam šokirana - govori nekadašnja televizijska reporterka HTV-a, a danas odvjetnica, koja je devedesetih prošla sva slavonska ratišta.

- Ne dopuštam da mi netko govori da je veći domoljub od mene. Što se tiče ovog drugog argumenta, Hrvatska nije samo Zagreb, već ima stručnjaka i u njezinim drugim dijelovima - kaže bivša članica Povjerenstva, dodajući kako je iz aspekta političkog utjecaja riječ o marginalnom tijelu, dok su naknade tolike da se nitko neće previše otimati, jer je sudjelovanje u njemu mukotrpno iskustvo.

Posljedice rošade u jednom državnom povjerenstvu otišle su toliko daleko da su se za slučaj raspitivali i djelatnici američke ambasade u Hrvatskoj

- Kao novinarka prošla sam svašta u ratu. Ali ništa se ne može usporediti sa svjedočenjem žene koja je u zatočeništvu devet mjeseci višestruko silovana i u sedmom mjesecu trudnoće imala spontani pobačaj - kaže Mišin, naglašavajući da u ovo tijelo nije došla po stranačkoj liniji, niti pripada bilo kojoj stranci.

Dodaje da neće dopustiti da se njezine kompetencije i integritet omalovažavaju na ovakav način, te da je Povjerenstvo svoj posao radilo savjesno, profesionalno i pošteno, što bi se moglo vidjeti kada bi u Ministarstvu održali obećanje i napravili reviziju slučajeva.

Slično rezoniraju i drugi članovi s kojima smo pričali, a koji zbog straha od mogućih problema na radnom mjestu ne žele izlaziti s imenima. Nije riječ o kapricu, govore oni, već obrani od blaćenja i pokušaja diskreditacije njihovog profesionalnog rada, bez ikakvog opravdanja, uz kršenje zakona i podzakonskih akata. To je i ključni razlog zašto su prošli tjedan tri razriješena člana Povjerenstva pokrenula postupke na Upravnom sudu, nakon što se Medved oglušio i na službene prigovore upućene na njegovu odluku.

Ministra optužuju za sustavno ignoriranje zakona i podsjećaju da je u ovakvim slučajevima zakonski predviđen angažman osoba s iskustvom na području zaštite ljudskih prava, dok prednost pri imenovanju imaju osobe s iskustvom rada sa žrtvama seksualnog nasilja iz rata. Isto tako, upozoreno je na činjenicu da se članovi i zamjenici iz redova doktora medicine mogu imenovati samo na temelju prijedloga ministra zdravstva, što je u odluci također propušteno. Nova imenovanja, tvrde tužitelji, suprotna su i Zakonu o postupku primopredaje vlasti, koji kaže da tehnička vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima. Na koncu je zatraženo poništenje odluke o razrješenju.

Rada Borić iz Centra za ženske studije već je prije upozoravala da se ovakvim postupcima najviše igra sa žrtvama, koje godinama čekaju kakvu-takvu satisfakciju. Kao članica radne skupine koja je sudjelovala u pripremi prijedloga Zakona, ističe kako su upravo zahvaljujući ženskim udrugama žrtve seksualnog nasilja dočekale priznanje za stradanja i adekvatnu psihosocijalnu, medicinsku i materijalnu potporu. Sada strahuje da bi najavljena revizija mogla ići na štetu nekih žena.

Premda su na projektu radili pojedinci raznih profila, od stradalničkih udruženja do ljudskopravaških i feminističkih grupacija, koji su pružili velik doprinos u višegodišnjem osvještavanju ovog problema, zajedno s međunarodnom zajednicom, taj je rad, kaže Borić, iznjedrio konsenzus da je interes žrtava na prvom mjestu.

- Sve prethodne HDZ-ove vlade su mogle, da su htjele, riješiti status žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, a političke igre ‘preko tijela žena’, od kojih je većina žrtava seksualnog nasilja, smatram nedopustivima - ističe Rada Borić.

Iako su apeli za rješavanje statusa zapostavljenih žrtava bili odaslani i u HDZ-ovim mandatima, Zakon je donesen tek 2015. godine i ponajviše je izlobiran preko SDP-a. Osim novčanih naknada, Zakon omogućuje razne oblike pomoći, poput psihosocijalnog tretmana, specijalističkih pregleda ili medicinske rehabilitacije. Premda do danas postoje određene kritike na obujam i doseg ovih zakonskih odredbi, najveći dio imao je nacionalističku pozadinu, uz lažne optužbe o mogućnosti financijskog obeštećenja pripadnika agresorske vojske. Zakon je na koncu donesen većinom sastavljenom od vladajuće Kukuriku koalicije, jer su HDZ-ovi zastupnici toga dana izašli na Markov trg, gdje su iz šatora u Savskoj pristigli ratni veterani, istomišljenici ministra Medveda.

Do danas je zahtjev za status žrtve seksualnog nasilja podnijela 181 osoba. Novo je Povjerenstvo dosad održalo četiri sastanka, a predsjednica Žokalj kaže kako rade puno bržim tempom nego njihovi prethodnici. Iako novi članovi slove za dobre stručnjake u svojim područjima, od prošlog se Povjerenstva razlikuju po tome što gotovo nitko nema iskustvo rada s ratnim stradalnicima i što ih je ministar Medved angažirao izravno, bez potrebe da zadovolji barem formalnu proceduru raspisivanja javnog poziva. Epilog upravnog postupka mogao bi pak pokazati je li i u kojoj mjeri ministar prekršio proceduru raspuštanja njihovih prethodnika. Činjenica da je troje članova i zamjenika iz bivšeg Povjerenstva ostalo u novom sastavu sugerira da proklamirana (ne)profesionalnost cjelokupnog tijela nikada nije bila pravi razlog za smjenu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više