Novosti

Društvo

Ministarstvo plaća ustašku propagandu

Ministarstvo branitelja još od 2013. daje potporu Hrvatskom domobranu, listu u kojem se čestita 10. travnja, otvoreno slavi NDH, piše da bez Endehazije ne bi bilo ni današnje Hrvatske, genocid i holokaust u Jasenovcu proglašavaju ‘izmišljenima’, a objavljuju naslovi poput ‘Plug i brana Hrvatu su hrana, a ustaša, to mu je obrana’

Unatoč tome što smo joj poslali dva pismena zahtjeva, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dalje se nije očitovala o sadržaju prošlotjednog izdanja Novosti prema kojem je po četvrti put ustupila pokroviteljstvo otvorenim podržavateljima ustaštva. Predsjednica je 20. lipnja ugostila članove Hrvatskog obrednog zdruga, organizatore komemoracije kod Jazovke. Predvodio ih je potpredsjednik HOZ-a Andrej Šebalj, koji je kao predstavnik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), organizacije što ju je osnovao Ante Pavelić, prije nekoliko godina s vrhom HOZ-a organizirao rođendan NDH i uređivao grob Pavelićevih roditelja. Dok predsjednica na simboličkoj razini simulira ustaštvo kao ideološki temelj komemoracije kod Jazovke i na to se i dalje odbija očitovati, hrvatska vlada je, pokazat ćemo u ovom broju, otišla korak dalje pa financijski podupire njegovo bujanje. Ministarstvo hrvatskih branitelja godinama sufinancira tiskanje lista Hrvatski domobran koji uređuje Dražen Žagi. Izdaje ga istoimena braniteljska udruga, koja ima podružnice u većini hrvatskih gradova. Statutarno, smisao im je njegovanje kulture sjećanja na poginule domobrane iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata. U stvarnosti, međutim, tome su dodali pravdanje i veličanje NDH, promoviranje ustaških laži i relativiziranje ustaškog udjela u holokaustu. Ne računamo li tisuće kuna koje udruga svake godine dobiva za svoje aktivnosti od tijela lokalne samouprave, sadržaj lista Hrvatski domobran Ministarstvo branitelja sufinancira s 40 tisuća kuna godišnje, i to ne samo u mandatu ministra Tome Medveda. Vlada Zorana Milanovića davala im je za sufinanciranje tog lista još i više: 2013. i 2014. godine dobili su po 50 tisuća kuna, a oni su im odgovorili sadržajem koji donosimo u nastavku teksta. Riječ je o vjerno prenesenim citatima urednika, autora i sugovornika Hrvatskog domobrana od 2014. do konca prošle godine. Ovo dakle sufinancira hrvatska vlada.

Veličanstvena NDH

‘Danas slavimo DAN NEZAVISNOSTI DRŽAVE HRVATSKE, sretni smo što slobodno i bez straha dolazimo na to sveto mjesto, gdje leže nevine žrtve. (…) Mi u Hrvatskom domobranu ponosni smo na NDH i na sve što je udarila u svoje temelje. (…) 10. travnja bilo je bačeno najviše cvijeća na Hrvatske ulice u cijeloj njenoj povijesti. Narod je bio uskrišen, imamo svoju državu. (…) Naše snage u zajedništvu s Hrvatskom vojskom su napokon proglasili taj čin.’ (Predsjednik Hrvatskog domobrana Nikola Matičić u govoru 10. travnja ispred mirogojskog Groblja Hrvatske vojske 1941. – 1945., svibanj 2015.)

‘Čestitke uz novu obljetnicu Desetog travnja, obnove naše NDH za spas i oslobođenje hrvatskog naroda, u svojoj povijesnoj, prirodnoj i etničkoj domovini. (…) Mi bijasmo jedini osloboditelji koji se s toliko ljubavi, domoljublja i rodoljublja, borismo protiv svih onih hudih nacista i fašista, jugokomunista i šovinista, agresora na naše svete prostore, obnovljene nam nezavisne Države.’ (Vinko Vice Ostojić, samozvani ustaša, travanj 2015.)

Mi u Hrvatskom domobranu ponosni smo na NDH i na sve što je udarila u svoje temelje. 10. travnja bilo je bačeno najviše cvijeća na Hrvatske ulice u cijeloj njenoj povijesti – izjavio je predsjednik udruge Hrvatski domobran Nikola Matičić

‘Plug i brana Hrvatu su hrana, a ustaša, to mu je obrana.’ (Urednički naslov iz travnja 2015.)

‘Hrvatima ispranih mozgova kao i zalutalim hrvatskim ovcama je vrijeme da raspoznaju pravu istinu o NDH, Jasenovcu i ustaštvu. (…) Da nije bilo Ustaškog pokreta, ne bi bilo ni NDH. Da nije bilo NDH ne bi bilo ni sadašnje države Hrvatske. Pokojni predsjednik Tuđman i general Bobetko, nekadašnji ‘boljševici’, kada je bila potreba stvarati i braniti državu ustali su dobrovoljno te obavili posao ustaške ideologije.’ (Mato Babić, suradnik iz Vancouvera, travanj 2015.)

‘Hrvatskoj se još i danas bjesomučno nabija osjećaj povijesne krivnje zbog NDH, iako činjenice pokazuju upravo suprotno: srpski osvajači, ideološki ugnjetavači i tzv. ‘antifašisti’ neprekidno optužuju hrvatsku žrtvu!’ (Damir Borovčak, HDZ-ov ratni tajnik za iseljeništvo kojeg je kao člana Udruge Macelj 1945. prošli mjesec ugostila predsjednica Grabar-Kitarović, travanj 2016.)

‘Nedavno su učenici srednje škole Ban Josip Jelačić snimili film o totalitarnim simbolima korištenim za drugog svjetskog rata, a koji se mogu i danas vidjeti na našim ulicama. Sva sila energije utrošena je kako bi se učenicima događaji drugog svjetskog rata prikazali na samo jedan način, komunističko-židovski.’ (Ivan Vukelić, predsjednik ogranka HD Zaprešić i član HOZ-a Jazovka, travanj 2015.)

‘Ali, 21. svibnja 1945., dugo nakon Bleiburga, Titovi i partizanski četnici slomili su veličanstvenu obranu NDH u odžačkoj Posavini, pa zvjerski poubijaše sve ranjene branitelje, starce i dječake. Upravo stoga, na taj krivotvoreni rođendan Tita nečastivog, titoisti slave smrt odžačke Posavine i NDH. Još se očitije krši ustav RH, kada se vlasti pridružuju orgijanjima u Sebru, Serebru i Srbu svakoga 27. srpnja i novčano, promidžbeno i politički podupiru četništvo, unatoč našim prosvjednim zahtjevima.’ (Josip Frković iz sisačkog HD-a prenosi istup utemeljitelja HOZ-a Jazovka Branimira Petenera, svibanj 2015.)

‘Imam dojam da su sve jame potisnute u zaborav. Ali Šaranova jama na Jadovnu se spominje redovno na sav glas u kojoj je nađen samo jedan kostur. I to, pazite, životinjski!’ (Tomislav Šojat, HD Senj, prosinac 2015.)

Jasenovac je mit

NDH se sticajem okolnosti našla na strani europskih Sila osovine i Hitlera i morala je s njemačkom kapitulacijom također propasti, što se i dogodilo na kraju Drugog svjetskog rata. Iako obnovitelji i branitelji NDH nisu bili ni nacisti ni fašisti, nego samo obnovitelji i osloboditelji svoje povijesne države Hrvatske, stradali su skupa s Nijemcima.’ (Vinko Vice Ostojić, listopad 2014.)

‘Hrvatima ispranih mozgova kao i zalutalim hrvatskim ovcama treba biti jasno da je NDH stvorena nakon osam stoljeća, i to u ratno doba, te da je bilo potrebno obračunavati se s neprijateljima. (…) Štogod su ustaše činile, činili su na svom području NDH, a u smislu obrane države i naroda. (…) Japanci nisu rušili željezničke pruge i mostove po Sjevernoj Americi, ali su bili sumnjivi. Ako se uzme u obzir primjer logora u Sjevernoj Americi onda kakvo je čudo i zlo da je u NDH postojao logor Jasenovac?’ (Mato Babić, travanj 2015.)

Sve u svemu, smirena rasprava i daljnja istraživanja pokazat će da NDH i ZAVNOH u izvorišnim osnovama Ustava trebaju zamijeniti mjesto – poručuje sa stranica Hrvatskog domobrana Igor Vukić

‘(Knjiga) nepobitno utvrđuje postojanje logora Jasenovac poslije svibnja 1945., dakle kada su ga preuzeli partizani te istraživanjem dokazano koristili komunisti do 1948. godine za istrebljenje svih nepoćudnih Hrvata. Također postoje dokazi za nastavak korištenja logora Jasenovac do 1951. godine tj. za teror nad svima onima koje su titoisti kasnije proglasili i progonili kao staljiniste. (…) Dakle, logor nije bio namijenjen istrebljivanju, već za proizvodnju u kojoj su radili kažnjenici. Sve to posve je različito od onoga kako su kasnije logor opisivali oni koji su htjeli stigmatizirati NDH i nametati neistinu da je logor bio koncentracijski i za istrebljenje nepoželjnih rasa i nacionalnosti. (…) U dvorani među slušateljstvom primijećeni su i neki poznati istraživači, koji svojim radom također doprinose raščišćavanju crvene komunističke, danas antifašističke magle, u više od pola stoljeća jugokomunističkog optuživanja Hrvata za ustašoidnost i izmišljeni holokaust i genocid u Jasenovcu.’ (Izvještaj Damira Borovčaka s predstavljanja knjige ‘Titov Jasenovac’ Mladena Ivezića, lipanj 2014.)

‘Pojam Jasenovca koji su namjerno lažno širili lijevo-liberalni krugovi iz mitova je prerastao sada u dogmu i prekasno je očekivati da će iz tih krugova doći do promjena ili kajanja zbog neistina.’ (Prof. dr. Tomislav Sunić, lipanj 2014.)

‘Davno su bila ona vremena kada je cijela zapadna Hercegovina ključala od sreće u svojoj NDH.’ (Hrvoje Hrvatin, rujan 2015.)

Vječni ZDS

‘(NDH je) uvela rasne zakone, ali koje je počela uvoditi već i jugoslavenska vlada Cvetkovića i Mačeka, uz približavanje Njemačkoj i Trojnom savezu. No NDH je i rasne zakone ukinula kad je na kraju rata popustio njemački pritisak. Jozo Tomashevich, povijesni publicist koji nimalo nije bio sklon NDH, piše da je ‘pozitivna činjenica da je u ustaškoj državi život izgubilo manje Židova nego u većini drugih dijelova okupirane Jugoslavije’. (…) Nasuprot ZAVNOH-u i njegovom načinu postupanja sa zarobljenicima, Nezavisna Država Hrvatska je 1943. godine pristupila Haškom, odnosno Ženevskim konvencijama o postupanju s ratnim zarobljenicima. Odredbe su se primjenjivale na oborene američke pilote, ali i na zarobljene partizane. (…) Na kraju, hrvatska vlada i njezina vojska, potisnuta od bolje opskrbljenog protivnika, polazi se predati zapadnim, demokratskim državama, što pokazuje prema kakvom društvenom uređenju bi ta država brzo evoluirala. Da je imala priliku za opstanak, s tržišnom ekonomijom i demokracijom koja bi se razvila, sada bi bila razvijena kao Austrija, Španjolska, Portugal, Francuska, Finska ili Italija. (…) Sve u svemu, smirena rasprava i daljnja istraživanja pokazat će da NDH i ZAVNOH u izvorišnim osnovama Ustava trebaju zamijeniti mjesto. U rečenici koja bi mogla glasiti da se, među ostalim, povijesno pravo hrvatskog naroda očitovalo: u razdoblju drugog svjetskog rata u proglašenju Nezavisne Države Hrvatske nasuprot ZAVNOH-u.’ (Igor Vukić, tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje je od Ministarstva hrvatskih branitelja dobilo 50 tisuća kuna za ‘otkrivanje istine o logoru u Jasenovcu kao podrška sudionicima i stradalnicima 2. svjetskog rata’, veljača 2016.)

‘U pola stoljeća, naime, svjedočili smo teroru gdje su slobodomisleći i hrabri, najbolji ljudi koji su mislili drugačije od vladajućih, bili u Jasenovcu, Staroj Gradiški ili inozemstvu bili likvidirani. Danas se otkriva i taj Jasenovac, i kao komunistički logor.’ (Sisački biskup Vlado Košić, kolovoz 2014.)

‘(Ravnatelj Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Ivo) Pejaković, usprkos svemu, drži da je domobransko hodočašće, za najveće hrvatske stradalnike na raznim ratištima Europe, na užasavajućim partizanskim križnim putovima i u logoru Jasenovac usmjereno ‘protiv rada Spomen-područja, te da je protiv demokratskih vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska…’ Spomenuti Pejaković zatim pita zašto je Hrvatski domobran na molitvu za žrtve pozvao poglavara Hrvatske pravoslavne crkve arhiepiskopa Aleksandra Ivanova Radoeva, u RH nepriznate vjerske zajednice, nastale upravo u ratu kao produkt totalitarnog ustaškog režima. Da je nešto naučio o povijesnim istinama vlastite vjere i nacije, dodaje autor ovih redaka, prvi čovjek Javne ustanove trebao bi se podsjetiti da je i NDH bila rezultat stoljećima stare i dugo željene samostalne države Hrvata nastale u nepovoljnim ratnim okolnostima. K tome podsjećamo da su partizani ‘ustanici’ zločinački pogubili tadašnjeg poglavara g. Germogena i sedamdesetak svećenika HPC-a, otevši im svu crkvenu imovinu. Prisvojila ju je potpuno nezakonito od 1945. do danas Srpska pravoslavna crkva i tijekom Domovinskog rata i u poraću nerijetko peta velikosrpska kolona, za kojom i sada cvili samozvani vođa srbijanske manjine i antihrvatski nastrojeni remetilački etno-velikosrbin, Milorad Pupovac.’ (Josip Frković, rujan 2017.)

‘Za sada samo toliko nego primate puno iskrenih pozdrava uz naš nam vječni borbeni Za dom spremni!!!’ (Pismo Vladimira Župana, koji na fotografiji pozira s ustaškom kapom na glavi, kolovoz 2014.)

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više