Novosti

Društvo

Šatoraška obljetnica

Bilo je to rušenje zvanične vlasti. Cijela farsa u službi HDZ-a. Poslije svega, to je šuplje veselje. Neki od lidera tog prosvjeda su završili u zatvoru, neki drugi su potpuno zaboravljeni, a oni koji su bili bliže vatrici HDZ-a sada su ministri, ističe Bojan Glavašević

Large intrigator  paulina

(foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Ministarstvo branitelja obilježilo je sedmu godišnjicu od početka dramatičnog prosvjeda branitelja održanog u čuvenom šatoru ispred samog Ministarstva u Savskoj 66. Obilježavanju prosvjeda tijekom kojeg je sa svakodnevnim zapaljivim izjavama, a u jednom momentu i plinskim bocama, narušavan javni red, prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, jedan od neposrednih protagonista. Medved je poručio da je važno očuvati sjećanje na okolnosti koje su dovele do toga da hrvatski branitelji prosvjeduju pred resornim ministarstvom, dok je Đuro Glogoški, jedan od tada najglasnijih vođa, zaključio da "naše ministarstvo radi u korist hrvatskih branitelja" te, između ostalog, pohvalio novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Sadašnji saborski zastupnik Bojan Glavašević bio je tada pomoćnik ministra i jedan od meta šatoraša. Danas nije začuđen zvaničnim obilježavanjem početka prosvjeda i to od samog Ministarstva branitelja.

- To i jest njihova godišnjica bure u čaši vode. Bilo je to rušenje zvanične vlasti. Cijela farsa u službi HDZ-a. Poslije svega, to je šuplje veselje. Neki od lidera tog prosvjeda su završili u zatvoru, neki drugi su potpuno zaboravljeni, a oni koji su bili bliže vatrici HDZ-a sada su ministri - ističe Glavašević, podsjećajući da su šatori i plinske boce poslužili svojoj svrsi kao politička platforma za rušenje tadašnjeg predsjednika Josipovića i premijera Milanovića.

- Tadašnji ministar Fred Matić i ja bili smo štićene osobe godinu i pol dana, izloženi prijetnjama i više puta fizički napadani. Bili smo proglašeni neprijateljima. Naš grijeh je bio što nismo bili politički podobni iz njihove perspektive - navodi Glavašević.

Dodaje da za "takve branitelje nije izdaja to što su njihovi politički uzori pokrali i oštetili državu, ali jest izdaja govoriti o svim civilnim državama rata, o svim nestalim osobama".

- Tada im je smetao naš predloženi Zakon o civilnim žrtvama rata, ali im nije smetao kad je taj isti zakon sa skoro identičnim rješenjima donio HDZ - podsjeća Glavašević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više