Novosti

Politika

Prvi korak BiH prema EU

Odlukom Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom konačno se otvara mogućnost da i ta država uđe u EU, gdje od Hrvatske 2013. nije ušla nijedna nova država

Large bih

Sjednica Vijeća ministara BiH primila je odluku Europskog vijeća (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Europsko vijeće (EV) odobrilo je otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na platformi X je napisao da je zemlji "mjesto u europskoj obitelji" te da je ova odluka “ključni korak naprijed” na putu BiH u EU.

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen pozdravila je odluku, kazavši da je BiH poduzela “impresivne korake prema EU-u". Prema izjavama mnogih političkih dužnosnika, radi se o “povijesnoj odluci”.

Novost iz Bruxellesa s riječima hvale dočekali su i političari u BiH, među kojima i članovi državnog Predsjedništva. Čelnici vladajućih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini svi su redom istaknuli kako je put u EU najbolja opcija za zemlju i njene građane.

Podsjetimo, BiH je dobila status potencijalnog kandidata 2003. godine i obuhvaćena je politikom proširenja EU-a. Službeni zahtjev za članstvo podnijela je u veljači 2016. godine. Kandidatski je status dobila krajem 2022. godine, a s njime i pravo pristupa određenim fondovima EU-a.

U pregovorima s EU pred BiH će dalje biti stavljeni brojni zahtjevi za promjenama koje će ponajviše morati provoditi državna uprava. Pitanje je kako će izgledati i koliko dugo taj proces trajati tj. kakve bi se poteškoće oko rješavanja pojedinih zahtjeva mogle izroditi među domaćim političarima koji ovih dana pozdravljaju otvaranje pristupnih pregovora.

Dodajmo da EU trenutačno ima otvorene pristupne pregovore i poglavlja s Crnom Gorom, Srbijom i Turskom. Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore o pristupanju u srpnju 2022. godine, a Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u EU-u. Sredinom 2022. godine EU je Ukrajini i Moldaviji dodijelio status zemalja kandidatkinja, a EK je krajem lanjske godine preporučila Vijeću da otvori pristupne pregovore s Moldavijom i Ukrajinom. Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine postala članica EU-a, a od tada nijedna druga zemlja nije pristupila uniji, dok ju je Ujedinjena Kraljevina napustila početkom 2020. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više