Novosti

Politika

Promjena opozicije

Umjesto Saveza za Srbiju na političku scenu stupa novoosnovana Udružena opozicija Srbije, a u njoj neće biti mjesta za stranke koje su, umjesto bojkota, izišle na prošle izbore. Najjače partije novoga saveza tako su Stranka pravde i slobode Draga Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska stranka Zorana Lutovca

7mds5ne7igwc78r43s6xzameg69

Dragan Đilas i Vuk Jeremić (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Opozicijski Savez za Srbiju službeno je u ponedjeljak upokojen, a njegovo mjesto na srpskoj političkoj pozornici zauzela je Udružena opozicija Srbije (UOS). U novi opozicijski savez ušle su Đilasova Stranka pravde i slobode, Jeremićeva Narodna stranka i Lutovčeva Demokratska stranka te još devet manjih stranaka, društvenih pokreta, pojedini sindikati i pokoji bivši nestranački parlamentarac. Dveri nisu iz SzS-a prešle u novi opozicijski savez jer ‘ne želimo da budemo deo novog opozicionog saveza bez jasnog programa’, pojasnio je njihov lider Boško Obradović. Dodao je da su Dveri spremne na partnersku suradnju s Udruženom opozicijom o ključnim pitanjima - u borbi za demokraciju, slobodu medija i poštene izbore.

Duboko svesni razmere ekonomske i društvene propasti, doneli smo odluku o formiranju Udružene opozicije Srbije sa samo jednim ciljem – smeni nestručnog, bahatog, korumpiranog režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka, govori Janko Veselinović

Objašnjavajući na konferenciji za novinare zašto je osnovana Udružena opozicija Srbije, jedan od osnivača i lider Pokreta za promjene Janko Veselinović poručio je: ‘Građani su danas životno i egzistencijalno ugroženi, ucenjeni, institucije su uništene, a mediji zarobljeni. Duboko svesni razmere ekonomske i društvene propasti, doneli smo odluku o formiranju Udružene opozicije Srbije sa samo jednim ciljem – smeni nestručnog, bahatog, korumpiranog režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka i izgradnji demokratskog i slobodnog društva za šta ćemo se boriti i izboriti svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje sve oblike građanske neposlušnosti.’

U novi opozicijski savez nisu pozvane stranke i političari koji su sudjelovali na parlamentarnim i lokalnim izborima. Embargo su dobili kako oni koji su bili u SzS,-u ali su ga napustili jer su uoči izbora ipak odlučili na njih izaći, tako i oni koji su prije izbora surađivali sa SzS-om, ali su se protivili izbornom bojkotu, pogotovo bojkotu lokalnih izbora, pa su izašli na parlamentarne i/ili lokalne izbore. Među njima je i bivši srpski predsjednik Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke. Komentirajući osnivanje UOS-a, Tadić je za srpsku N1 televiziju rekao: ‘Za mene ostaje nejasno o čemu se tu radi, da li je rasformiran SzS, kao i ko formira Udruženu opoziciju, koje su njene funkcije, način rada…’. Dodao je da misli da je u pitanju ‘tranzicioni proces sa ciljem da prikrije da se raspao Savez za Srbiju’ te poručio da ‘nema nameru da ulazi u nejasne političke projekte jer ne želi da doprinosi urušavanju sposobnosti opozicije da izvede i sprovede politički proces koji bi oborio Vučića sa vlasti’.

I prije nego što je ozvaničeno osnivanje UOS-a, predsjednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović bivšim je partnerima s kojima se razišao kad je odlučio izaći na izbore, poručio: ‘Ne vidim da se nešto drastično promenilo time što se umesto SzS sada pominje ujedinjena opozicija, osim što se možda insinuira da oni koji nisu u tom bloku nisu opozicija. Ali ne želim da se bavim time, te igre reči me ne zanimaju’.

Novom opozicijskom savezu nije pristupila ni građanska inicijativa Ne davimo Beograd. Jedan od njezinih lidera Radomir Lazović za ‘Danas’ je rekao da ‘istraživanja pokazuju da je broj građana, koji očigledno traže nove ljude i drugačije politike, ogroman. Inicijativa Ne davimo Beograd ima plan da se obrati upravo njima, okupi ih i ponudi alternativu i naprednjačkom kriminalnom režimu i tradicionalnim opozicionim partijama koje su izgubile poverenje građana. Već na sledećim izborima u gradu Beogradu imamo veliku šansu da promena počne iz našeg grada, a po napadima koje ovih dana trpi inicijativa Ne davimo Beograd, od Gorana Vesića i režimskih medija, rekao bih da je i njima jasno da je mogućnost da im vidimo leđa velika. Saradnja na rušenju vlasti nakon izbora se ne dovodi u pitanje’. I NDB će, zaključio je Lazović, ‘sa svim političkim organizacijama sarađivati na polju borbe za slobodne medije, fer izbore i u suprotstavljanju nasilju protiv političkih neistomišljenika’.

I dok (samo)isključivanje Dveri iz UOS-a uvrštavaju u dobitke novog opozicijskog saveza jer je Obradovićeva stranka zbog svog desnog radikalizma od SzS-a odbijala značajan broj birača, dio analitičara uvjeren je da će inzistiranje na okupljanju samo ‘bojkot-opozicije’ također loše utjecati na odnose u opoziciji te na mobilizaciju opozicijskih birača. Tvrd stav prema onima koji su sudjelovali na izborima još je upitniji nakon što je odlučeno da će članice UOS-a biti puno samostalnije u vođenju stranačke politike nego što je to bio slučaj dok su bile dio SzS-a. Stranke članice Udružene opozicije potpuno će samostalno politički djelovati, a u novom opozicijskom savezu tek će koordinarati zajedničke aktivnosti, dok su u SzS-u morale provoditi odluke koje su u njemu njihovi lideri zajednički donosili, pa i onda kad im se dio članova i vodstva njihovih stranaka protivio i po cijenu izbacivanja iz stranačkih redova.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac pojašnjava da je, uvjetno rečeno, SzS funkcionirao po načelima federalizma, a da će se u UOS-u odlučivati po konfederalnim principima. Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić puno je precizniji i jasniji. On najavljuje da će njegova stranka ‘od danas nastupati samostalno’. Narodna stranka nastupat će sukladno svojim uvjerenjima, programima i ideologiji, što do sada, po Jeremićevim tvrdnjama, nije bilo moguće jer je SzS bio programska koalicija. ‘Od danas više ne moram da objašnjavam postupke predsednika Dveri Boška Obradovića, niti da li postoji razlika između Narodne stranke i stranke Dragana Đilasa. Mogu i hoću da razgovaram o ideologiji i programu Narodne stranke’, poentirao je Jeremić u intervjuu koji je dao Newsmaxu Adria.

Za Jeremića je UOS ‘novi oblik saradnje istinske opozicije’ u kojoj će postojati koordinacija među njezinim članicama jer ‘niko ne želi da pravi probleme drugima’. A da je bilo međusobnog ‘pravljenja problema’, bilo ih je, poput prelaska dijela članova smederevskog općinskog odbora NS-a u Đilasovu stranku ili Jeremićevog sukoba s njegovim zamjenikom Nikolom Jovanovićem koji je gorljivije zagovarao Đilasove stavove nego Jeremićeve…

Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas drži se pak priče da je ‘SZS prerastao u širu organizaciju, jer je danas u Srbiji u kojoj režim sprovodi moderni fašizam neophodan širok front’. Njegova je procjena da ‘nijedna organizacija pojedinačno nije u stanju da takvom režimu nanese ozbiljniji udarac’, pa zato očekuje i vjeruje ‘da će se UOS izboriti za fer i poštene izbore, da ćemo na tim izborima moći da učestvujemo i verujem da ćemo stati iza jednog kandidata na predsedničkim izborima. Nisam siguran da će ovaj režim u ovom stanju i na vlasti dočekati datum predsedničkih izbora’.

No i oko toga Jeremić ima barem ponešto drukčiji stav. Đilasu i svima drugima, Jeremić, naime, poručuje: ‘Ne slažem se s tvrdnjama da je sada najbitnije pronaći ‘Koštunicu 2’ – to će biti poslednji korak. Svi odgovorni politički činioci u opoziciji će na izborima koji budu fer i pošteni naravno nastupiti sa zajedničkim kandidatom, ali džabe i najbolji kandidat, makar bio i genije, ako ne budemo mogli da mu izbrojimo glasove i odbranimo pobedu. To danas ne možemo i zato je bilo neophodno da pokušamo nešto drugo: da pustimo sve da ojačaju i deluju u skladu sa svojom ideologijom i programom’.

Saveza za Srbiju više nema, a sudeći po najavama Jeremićeve Narodne stranke i Obradovićevih Dveri, njegov surogat Udružena opozicija Srbije i njezine članice do sljedećih izbora nastavit će djelovati po sistemu ‘sam svoj majstor’, a onda će tek zapravo vidjeti s čime će i kako izaći na izborni megdan Vučićevim naprednjacima.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više