Novosti

Kultura

Priča Monike Herceg proglašena najboljom na ‘Biberu‘

Kratka priča 'Glava' autorice Monike Herceg iz Petrinje pobijedila je na natječaju za albanske, makedonske, srpske, bosanske, hrvatske i crnogorske pisce

8iqc6d0b9cmp0vhwsccc0wlm302

Monika Herceg (foto Nikola Kuprešanin)

Kratka priča 'Glava' autorice Monike Herceg iz Petrinje proglašena je najboljom na natječaju 'Biber' za albanske, makedonske, srpske, bosanske, hrvatske i crnogorske pisce. Druga nagrada otišla je u ruke Ante Storića iz Šibenika za priču 'Lito', a trećenagrađena je priča 'Mačetom ćeš me, mačetom ću te' Tamare Kovačić iz Ljubljane.

Priče je nagradio žiri u sastavu Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Shkelzen Maliqi, koji je još i odabrao tekstove za zbirku koja će biti uskoro objavljena.

U njoj će se, osim nagrađenih priča, naći i one autora i autorica Abida Jarića, Afrima Demirija, Aide Šečić Nezirević, Anete Petruševske, Bese Kalaje, Bojana Todorovića, Bojane Babić, Dimitrija Bukvića, Dragane Ranđelović, Ernada Osmića, Gabrijela Delića, Gordane Stojanoske, Imera Topanice, Isidore Petrović, Luize Bouharaouae, Manje Veličkovske, Maria Merdžana, Milane Gajović, Nikole Petrovića, Slađane Nine Perković, Stefana Slavkovića, i Tihane Gambiraže.

Na natječaj je stiglo 464 tekstova, a tema su bile odnos prema pomirenju u kontekstu ostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, doprinos boljem razumijevanju među ljudima, smanjenje mržnje, razgradnja predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, suosjećanje s drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u ‘neprijateljskim’ cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve. Višejezična zbirka kratkih priča bit će objavljena u ožujku 2020. godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više