Novosti

Kronika

Прeдстaвљeн Збoрник o Првoм свeтскoм рaту

У oсjeчкoм пoдoдбoру СKД Прoсвjeтa oдржaнo je прeдстaвљaњe Збoрникa "Први свeтски рaт нa jужнoслaвeнскoм прoстoру и ствaрaњe Kрaљeвствa Србa, Хрвaтa и Слoвeнaцa", у издaњу Српскoг културнoг цeнтрa Вукoвaр

Large 2

Veljko Maksić i Srđan Sekulić

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, održano je predstavljanje Zbornika "Prvi svetski rat na južnoslavenskom prostoru i stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca". Zbornik je izašao u izdanju Srpskog kulturnog centra Vukovar, a predstavili su ga Srđan Sekulić, direktor SKC Vukovar i Veljko Maksić, urednik izdanja.

U zborniku su objavljeni radovi s naučnog skupa održanog u SKC Vukovar 2019. godine. Srđan Sekulić istakao je značaj koji ovaj zbornik ima za izdavača, način nastanka te naglasio trud i entuzijazam koji su bili potrebni kako bi Zbornik ugledao svetlost dana. Veljko Maksić je predstavio pojedine naučne radove iz Zbornika, a naročito zanimljivo je postojanje bolnice u Bršadinu u vreme 1. svetskog rata koja je imala 10.000 postelja te čak i bioskop. Ta bolnica nazvana "drveni Beč" široj je javnosti do nedavno bila nepoznata. Osim toga u Zborniku se može naći još mnogo zanimljivih tema jer prati događaje od početka do samog kraja rata, odnosno do borbe za diplomatskim stolom po pitanju stvaranja zajedničke države južnih Slovena.

Zbornik je bez sumnje pionirski poduhvat SKC-a Vukovar tim više jer su za samo nekoliko meseci uspeli da, zaključno sa ovim zbornikom, izdaju tri naslova, a u naredna dva do tri meseca, očekuju ih još dva naslova. Radi se o drugom broju njihovog almanaha Dobra voda, i o ediciji o stanju spomenika iz NOB-a na području nekadašnje opštine Vinkovci, s obzirom da su prošle godine obradili bivšu vukovarsku opštinu. Pet naslova u godinu dana zaista je velik izdavački poduhvat jer neke veće i starije institucije od njihovog centra ne mogu da se pohvale s tolikim brojem izdanih dela u toliko kratkom roku. Ovom zanimljivom predstavljanju prisustvovalo je dvadesetak članova i gostiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više