Novosti

Kultura

Уби гa курje oкo

У Kултурнoм цeнтру Бoрoвo, у oргaнизaциjи ВСНM-a Oпштинe Бoрoвo, глумци Вeснa Стaнкoвић, Срђaн Ивaнoвић и Mилaн Kaлинић oдигрaли су прeдстaву пoвoдoм 105 гoдинa oд зaвршeткa Првoг свeтскoг рaтa

Large informator  kurje oko  %c4%87irilica

Predstava u Borovu

Povodom 105 godina od završetka Prvog svetskog rata, u velikoj sali Kulturnog centra Borovo, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Opštine Borovo odigrana je predstava "Ubi me kurje oko". Protagonisti su poznati srpski glumci Vesna Stanković, Srđan Ivanović i Milan Kalinić.

Komedija je priča o malom čoveku koga je zahvatio vihor Prvog svetskog rata, ispričana isledniku, davne 1945. godine, po oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu.

Anđelko je priprost srpski seljak i antiheroj, koji prepričava svoje dogodovštine na urnebesan način – kroz herojske pobede od Kolubare i Cera preko albanske epopeje do Soluna i konačne pobede. U pitanju je urnebesna komedija sa tri lika koji se, u isto vreme i sukobljavaju i pomažu na sceni.

- Dok sam razmišljala o okosnici priče, za kolegu Srđana Ivanovića, izuzetno talentovanog glumca, odlučila sam sam da to bude lik Anđelka – čoveka iz naroda, koji je siroče bez roditelja. Mnogo je dobar, ali ga život stalno "valja". Uz tešku životnu priču, ima dve mane u životu: telo izraslo veliko, ali svega se plaši, a problem mu predstavlja kurje oko. Upravo mu to kurje oko spašava život u svakoj bici - rekla je Stankovićeva koja je ujedno i autorka teksta.

Publika je najemotivnije reagovala upravo na lik priprostog seljaka.

- Igram Anđelka, malog čoveka u Velikom ratu. To su ljudi koji su jedino mogli da prežive na čudne načine. Zaboli ga kurje oko, on pređe iz tačke A u tačku B pa baš na to mesto padne granata i on preživi. Taj Prvi svetski rat, gde smo dali trećinu muško sposobnog stanovništva, prevazišli smo zahvaljujući toj prostoj seljačkoj mudrosti - rekao je glumac Srđan Ivanović. Za Milana Kalinića, koji glumi islednika to je veoma specifična predstava.

- Kad me pitate koji je žanr u pitanju, teško mi je da objasnim predstavu. Ako bih rekao da je komedija, ima puno smeha ali s ima ozbiljnu priču i ozbiljnu dramsku crtu, ali baš zato je i dobra - rekao je Kalinić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više