Novosti

Kultura

Predstavljanje knjige Slavka Goldsteina: ‘1941. - godina koja se vraća’

Predstavljanje reizdanja knjige Slavka Goldsteina: ‘1941. - godina koja se vraća’ bit će održano u utorak, 23. lipnja, u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu

E0j3d0jjze0abblsxve5h0vo593

Predstavljanje reizdanja knjige Slavka Goldsteina: ‘1941. - godina koja se vraća’ bit će održano u utorak, 23. lipnja, u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2), s početkom u 19 sati. O knjizi će govoriti Ivo Goldstein, Miljenko Jergović, Milorad Pupovac, Vesna Pusić i Seid Serdarević, dok će ulomke iz knjige čitati Urša Raukar.

Kako navode u izdavačkoj kući ‘Fraktura’, ova knjiga Slavka Goldsteina, koji je zadužio hrvatsko društvo kao nakladnik, publicist, scenarist i pisac, bila je kruna njegove karijere.

‘1941. - godina koja se vraća, kapitalno je djelo povijesne publicistike bez koje nije moguće razumjeti ni našu opsjednutost prošlošću, ni animozitete između Hrvata i Srba, ni sudbinu židovske zajednice u Hrvatskoj, no iznad svega ona je iskren i otvoren zagovor za humanije i bolje sutra’. Pisana iz osobne perspektive, kao sjećanje, no još više kao intelektualni uvid u moralno i humano potonuće koje se dogodilo dolaskom ustaša na vlast, ovo je knjiga koja najdublje razmatra zlo i njegove trajne posljedice. Slavko Goldstein beskompromisno razotkriva svoje traume jednako kao i veselja, spremno priznaje da se svega ne sjeća te zato pomno istražuje građu kako bi dao cjelovitu, jasnu sliku vremena i prostora. 1941. – Godina koja se vraća knjiga je o uzrocima sukoba u Drugom svjetskom ratu, ali još više knjiga o nasljeđu tog vremena i njegovu utjecaju na naše živote do današnjih dana. Goldstein analizira što se događa kada se o prošlosti ne govori jasno, i kada se traume skrivaju pod tepihom’.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više