Novosti

Društvo

Prva tri kamena spoticanja u Karlovcu

Kameni spoticanja u sjećanje na odvođenje u smrt Ivu Goldsteina, Davida Meisela i Filipa Reinera postavljeni su ispred ulaza u kuće u centru Karlovca gdje su živjeli, dok ih ustaše nisu odveli u smrt

Large kamen1

Sudionici postavljanja kamena spoticanja u Karlovcu (foto Milan Cimeša)

Prošlog petka, 12. aprila, u Karlovcu su postavljena prva tri kamena spoticanja -stolpersteina - u znak sjećanja na stradanje karlovačkih Židova u Drugom svjetskom ratu.

Svega tri dana nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske 13. aprila 1941. godine, dok još Ante Pavelić nije došao u Zagreb i ustašluk nije zaživio, "napredni" simpatizeri tog sistema poznatih imena iz svojih domova na prevaru su, navodno na kraći razgovor u policiju, odveli trojicu poznatih karlovačkih Židova Ivu Goldsteina, Davida Meisela i Filipa Reinera. Nakon što su odvedeni, izgubio im se svaki trag i više se nikada nisu vratili svome domu.

Kameni spoticanja u sjećanje na njihovo odvođenje u smrt postavljeni su ispred ulaza u njihove kuće gdje su živjeli, a danas su to ulice Vladimira Nazora 2 za dirigenta Meisela, Trg bana Petra Zrinskog 9 za Goldsteina i Augusta Cesarca 3 za Reinera. Sve te tri adrese nalaze se u najstrožem centru Karlovca.

Prilikom postavljanja kamena o stradalima su govorili njihovi potomci, unuci, praunuci i prapraunuci. Goldstein i Meinsel su stradali 1941. u Jadovnom na Velebitu, a Reiner 1943. u logoru na Banjici.

Tri kamena spoticanja postavljena su u Karlovcu (Foto: Milan Cimeša)

Svečanost je započela ispred karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom, a prisustvovalo joj je stotinjak građana Karlovca i gostiju. Bili su tu ambasadori Češke Milan Hovorka, Austrije Josef Markus Wuketich, predstavnica njemačke ambasade Katja Kucej, državni tajnik Ivica Poljičak, gradonačelnik češkog grada Humpolca Peter Machek, koji je podsjetio na dvojicu poznatih Židova u tom gradu Gustava Mahlera i Franza Kafku. Pročitano je i pismo ambasadora Izraela Garya Korena koji nije došao, kako je rečeno, iz sigurnosnih razloga.

Bili su tu i karlovački gradonačelnik Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić, predstavnici Možemo i Nove Ljevice, SDP-a, rabini Luciano Moše Prelević i Kotel Danon, Ognjen Kraus i Nataša Popović iz zagrebačkog Centra za promicanje tolerancije koji od 2020. radi na postavljanju Stolpersteina i sa udruženjem Židovi u Karlovcu organizirao je ovaj događaj, uz podršku Grada Karlovca i Ministarstva kulture i medija.

U mnogim evropskim gradovima do sada je postavljeno više od 100 hiljada kamena spoticanja u sjećanje na stradale Židove. Kameni su postavljeni i za srpske, romske i hrvatske žrtve u Hrvatskoj.

Ambasador Češke Milan Hovorka je rekao kako nikada ne smijemo zaboraviti žrtve i dozvoliti da se takav užas ikada ponovi.

- U zlim vremenima uglavnom su uvijek stradali nevini, nemoćni i slabi. I danas moramo sebi najprije postaviti pitanje koliko sami činimo da poštujemo dostojanstvo druge osobe - kazao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više