Novosti

Kultura

Пoнoвo биoскoп

У Српскoм културнoм цeнтру у Бeлoм Maнaстиру, у oквиру прoгрaмa "Пoнoвo рaди биoскoп", прикaзaнa су двa клaсичнa филмa  "Нe oкрeћи сe синe" и "Сaлaш у Maлoм Риту"

Large informator ponovo  %c4%87irilica

Prizor iz filma "Ne okreći se sine" (foto Screenshot)

Prošlog vikenda, 13. i 14. aprila ove godine, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, a u okviru programa "Ponovo radi bioskop", prikazana su dva klasična filma snimljena po scenarijima Arsena Diklića.

U subotu je prikazan film "Ne okreći se, sine" iz 1956. godine, a u nedjelju "Salaš u Malom Ritu" iz 1976., oba u režiji Branka Bauera. Domaćin i organizator projekcija bilo je Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru na čelu s predsjednicom Svetlanom Žarković, zamjenicom belomanastirskog gradonačelnika.

Posjećenost improviziranog "bioskopa" bila je velika. Filmove su uglavnom gledala djeca iz Programa plus i poneki zainteresirani ljubitelji starih, dobrih filmova. Tematikom filmovi su vezani za Drugi svjetski rat, vrijeme potpuno nepoznato današnjoj generaciji djece, koji su strpljivo sjedili i zainteresirano pratili projekcije što su trajale gotovo dva sata. Kao što nakon projekcije reče jedna učiteljica u penziji, filmovi su je vratili u mladost, u vrijeme kada ih je prvi put gledala. Tada su neki glumci bili djeca, a sada su zreli ljudi, a mnogi više i nisu živi.

- Jedna je djevojčica na prikazivanju filma "Ne okreći se, sine" veoma emotivno proživjela scenu kad su dječaku fašisti ubili oca i kad su izrečene riječi iz naslova filma. Djevojčica je toliko plakala da ju je učiteljica morala tješiti i smirivati, što je dokaz da je među malim gledaocima bilo i onih koji su film pažljivo pratili, iako je za njihov uzrast sadržaj filma veoma težak. "Salaš u Malom Ritu" bio je nekako bliži djeci jer su i glavni glumci bili – djeca. Uglavnom, djeca su kući otišla puna utisaka i veoma zadovoljna, a zadovoljni su bili i ostali gledaoci – ističe Svetlana Žarković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više