Novosti

Kronika

Počišćen izvor Bijele

Akcija Udruge Lončari iz Gornjeg Karina: Građevinski otpad zapremine stotinjak kubnih metara je sakupljen i uklonjen s izvora rijeke

Gwxt1giqqjazg4sw4fgu6ocxuiq

Vodopadi Bijele (foto putkrozkarin.blogspot.com)

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma ‘Lončari’ iz Gornjeg Karina, u subotu 5. septembra, organizirala je volontersku akciju čišćenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele. Akcija je održana uz učešće osamdeset volontera iz Svetog Filipa i Jakova, Šibenika, Zadra, Starigrada Paklenice, Obrovca, Kruševa, Karina Gornjeg i Donjeg te mještana okolnih zaseoka Lončara i Radeka. Razni građevinski otpad zapremine od stotinjak kubnih metara je sakupljan tokom cijelog dana strojno i ručno, a zatim je odvožen na deponiju u Obrovcu.

Akcija zbrinjavanja otpada održana se na zaštićenom ali zapuštenom području ‘NATURA 2000’. Prema riječima organizatora, ova ekološka akcija je organizirana sa ciljem razumijevanja problema koji je nastao, kako bi bio trajno riješen kroz odgovorniji odnos cijele zajednice prema prirodi. Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 metara nadmorske visine. Kanjon ove rijeke nastao je od otopljenog vapnenca te poprima bijelu boju, po čemu je ova rijeka najvjerovatnije i dobila ime, objašnjavaju iz udruge. Na relativno malom području nalaze se mnogobrojne ugrožene endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom koja kreće od odvajanja s jadranske magistrale (pravac Obrovac - Karin Gornji). Na kraju ceste, na oko 4 kilometra udaljenosti od magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti tokom godina postao pogodan za odlaganje otpada, pretežito krupnog otpada i građevinskog materijala. Selo Lončari je prije dvije godine dobilu struju, poslije više od 20 godina mraka.

- Predstoji nam borba za vodovod i put. Nakon akcije čišćenja poslali smo službeni apel svim nadležnim institucijama – govori Tatjana Đorđević Simić, jedna od organizatorica akcije. Staklo rasuto po tamošnjoj brdskoj stazi je sakupljeno rukama sudionika i odvajano pažljivo tako da postane resurs. Sakupljeno staklo bit će predmet daljeg rada umjetnika u projektu ‘Trash Art Residence Bijela 2021’.

- Od sakupljenog stakla, uz uključenje institucija i donatora, objavit ćemo međunarodni javni natječaj ‘CALL FOR ARTIST’, kroz koji ćemo financirati najkreativniji umjetnički projekt kojim bi kroz trajnu instalaciju na lokaciji posjetioci bili educirani o važnosti odnosa prema prirodi – kazali su organizatori.

- U ime svih učesnika akcije apelujemo na lokalno stanovništvo da prestane odlagati otpad na ovoj lokaciji i općenito u prirodi, da se za svoj građevinski i krupni otpad obrate Gradu Obrovcu i Mjesnom odboru Karin gornji, kako bi dobili suglasnost za odvoz na Deponiju – poručili su iz udruge Lončari.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više