Novosti

Politika

Ustaški grafiti u Karinu Donjem

Na više mjesta u Karinu Donjem pojavili su se grafiti s ustaškim obilježjima i porukama "Ubi Srbina" i "Kolji Srbe" zbog čega je SNV od Grada Benkovca zatražio njihovo uklanjanje

Large ben1

Novi grafiti s govorom mržnje u Karinu Donjem

Nakon što su na zidu iznad plaže u tzv. Čenićevoj uvali u Karinu Donjem nepoznate osobe ispisale grafite koji šire mržnju i potiču na nasilje, slične poruke osvanule su na još jednom mjestu u tom naselju. Uz obavezni HOS, napisano je i "Ubi Srbina", "Kolji Srbe" i stilizirano slovu U s križem, kao znak ustaškog pokreta.

Novi grafiti s govorom mržnje u Karinu Donjem

Na grafite je prije mjesec dana u dopisu Gradu Benkovcu upozorilo i Srpsko narodno vijeće, podsjećajući gradske službe da se upravo na toj plaži kupaju i pripadnici srpske nacionalne manjine. Istaknuli su da su poruke poput "Ubi Srbina", ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i ustaškog znakovlja neprimjereni te ne doprinose pomirenju i normalizaciji odnosa zbog čega su od benkovačkih vlasti zatražili da ih uklone, što su – kako kažu iz SNV-a – do sada radili pa bi bilo dobro da se takva praksa nastavi.

Stari grafiti s govorom mržnje na plaži u Karinu Donjem

SNV je također upozorio na potrebu sankcioniranja počinioca zbog „javnog poticanja na nasilje i mržnju“ po Kaznenom zakonu. Odgovor se još čeka.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više