Novosti

Politika

FOTOGALERIJA Govor mržnje kraj Knina

Autobusne stanice između sela Umljanović, kraj Drniša, i Knina duže od pola godine prepune su grafita s ušatim U, ustaškim pozdravom, nacističkim križem pa i otvorenim pozivom na ubojstvo Srba poput "Srbe na vrbe" ili "Japirčani mrze Srbe, višaju ih na vrbe"

Čitalac Novosti poslao nam je e-mail s naslovom "Turisti, dobro došli u NDH!" i 12 fotografija autobusnih stanica između sela Umljanović, smještenog 15 kilometara prije Drniša iz smjera Splita, i Knina.

Te stanice, kako piše u elektronskoj pošti, već gotovo pola godine izgledaju kao da smo u 1941. godini. Išarane su ne samo starijim, već gotovo ispranim grafitima s otvorenim govorom mržnje, nego i svježim napisima. Radi se o ekstremističkim grafitima s obaveznim stiliziranim ustaškim ušatim slovom U, nacističkim križem, pozdravu Za dom spremni i oznakom HOS-a. Na nekima od njih su i otvoreni pozivi na likvidaciju pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u tom kraju poput "Srbe na vrbe" ili "Torcida Solin mrzi Srbe" do poruka poput "Zlo se sprema, na put zato, budi dio toga" ili "Japirčani mrze Srbe, višaju ih na vrbe", gdje se očito referiraju na često prezime Japirko u Solinu.

S obzirom da se takvi napisi nalaze na autobusnim stanicama, teško je vjerovati da ih u tako dugom razdoblju nitko od odgovornih iz lokalnih vlasti ili pripadnika policije nije uočio i naložio njihovo uklanjanje.

 

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju s 12 fotografija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više