Novosti

Društvo

Napadnuta pištoljem zbog Partizanovog dresa

Devetnaestogodišnjakinji srpske nacionalnosti u Bariloviću, kraj Karlovca, nasilnik je prijetio pištoljem jer je nosila dres beogradskog Partizana. Policija nije izvijestila o incidentu

U utorak, 23. kolovoza, u Bariloviću dogodila se prijetnja oružjem devetnaestogodišnjakinji srpske nacionalnosti koja je na sebi nosila dres nogometnog kluba Partizan iz Beograda.

Otac T. D. i njegova kćer S. D., koja je nedavno maturirala u jednoj od karlovačkih srednjih škola, sjeli su u kafić u središtu ovog mjesta, udaljenog od Karlovca petnaestak kilometara. Djevojka je na sebi imala crno-bijeli dres beogradskog Partizana s grbom.

Njima nepoznati čovjek prišao je te upitao oca i kćer otkuda su te zašto djevojka nosi Partizanov dres. Na njihov odgovor da su iz obližnje Perjasice, ustanovio je da su tamo "svi bili protiv Hrvatske i u četnicima" te da ih "kao Srbe sve treba poubijati". Izvukao je pištolj i počeo prijetiti da će ih ubiti. Jedan od posjetilaca ugostiteljskog objekta ga je pokušavao umiriti i oduzeti mu pištolj. Molio ga je da prestane, ali mu to nije pošlo za rukom. Otac i kćer su ipak neozlijeđeni uspjeli napustiti kafić i slučaj je prijavljen policiji. Dugoreška policija je stigla u Krnjak, gdje su njih dvoje u međuvremenu otišli kod rodbine i uzela izjavu od djevojke koja je podrobno opisala čitav događaj.

Pitali smo karlovačku Policijsku upravu što se dogodilo u kafiću u Bariloviću i kako će tretirati taj događaj: kao obično remećenje javnog reda i mira ili kao oružanu prijetnju.

Odgovor još nismo dobili. Policijska uprava karlovačka, o ovom, u najmanju ruku teškom incidentu, u čijoj pozadini očito stoji međunacionalna netrpeljivost, nije izdala nikakvo saopćenje u okviru redovnog obavještavanja javnosti o kršenjima javnog reda i kaznenim djelima. U njihovom biltenu za 24. kolovoz stoji ovako: "U protekla 24 sata na području Policijske uprave karlovačke evidentirana su četiri kaznena djela, jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira (Karlovac) i jedna prometna nesreća s teško ozlijeđenom osobom." 

Stanovnici Perjasice, udaljene od Barilovića 15 kilometara, uglavnom nisu doživljavali ovakve ispade – svi su bili tretirani kao "domaći". Stanje je inače zadovoljavajuće iako su se ova dva mjesta nalazila na suprotnim linijama fronte od 1991. do 1995. godine. Perjasica je mjesto s većinskim srpskim, dok u Bariloviću prevladava stanovništvo hrvatske nacionalnosti.

Na Kordunu su Srbi prije devedesetih bili u većini, a nakon završetka rata te naseljavanja Hrvata iz BiH i drugih hrvatskih krajeva, međunacionalni odnosi imali su uzlazno - silazni karakter. U zadnje vrijeme, međutim, suočeni s jednakim egzistencijalnim problemima, očito su shvatili da je svima podjednako loše, pa zajedno žive u miru i suživotu. No povremeno "ima padobranaca" koji ruše zidove zajedništva. Slično se dogodilo i u Bariloviću.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više