Novosti

Politika

Počinje suđenje za zločine počinjene u Siriji

U Njemačkoj će se suditi dvojici sirijskih državljana zbog sumnje da su kao pripadnici tajnih službi sudjelovali u mučenju protivnika Asadovog režima

8m6276gkiggnm6m70uvhqxbsaom

Bašar al Asad (foto SalamPix/ABACA/PIXSELL)

U Njemačkoj uskoro počinje suđenje dvojici sirijskih državljana zbog sumnje da su kao pripadnici tajnih službi režima Bašara Asada počinili zločin protiv čovječnosti. Kako se navodi u optužnici, riječ je o Anvaru Raslanu, voditelju ozlogašene obavještajne jedinice Branch 251 koja je upravljala zatvorom u Damasku, i Ejadu Garibu, pripadniku tajne službe koji je sudjelovao u uhićenju i mučenju najmanje 30 ljudi.

Tužitelji tvrde da je pod Raslanovim zapovjedništvom tijekom 2011. i 2012. mučeno najmanje 4000 ljudi te da su mnogi od njih umrli. Optužen je za 59 ubojstva te silovanja i teške seksualne napade. Raslan i Garib uhićeni su u veljači prošle godine u Njemačkoj, gdje su zatražili azil nakon bijega iz Sirije.

Protivnici Asadovog režima podijeljeni su oko suđenja Raslanu. Oni koji su bili mučeni jedva ga čekaju vidjeti ga pred sudom, a pripadnici različitih opozicijskih grupa u nešto su težem položaju jer su surađivali s njim nakon što je dezertirao. No Anvar Buni, sirijski odvjetnik koji živi u Berlinu te surađuje s njemačkim tužiteljstvom na ovom slučaju, nema dilema. I sam je bio uhićen 2006. po Raslanovoj naredbi. ‘Ako je i dezertirao ili promijenio svoja politička stajališta, to ga ne amnestira. On je kriminalac i ne marim za njegove političke stavove’, poručio je Buni.

Njemačke vlasti pak drže da je slučaj čvrst. Komisija za međunarodnu pravdu i odgovornost, koja istražuje zločine protiv čovječnosti, tužiteljstvu je dostavila brojnu dokumentaciju koja uključuje više od 50.000 fotografija zlostavljanja i mučenja.

Raslan i Garib bit će prvi pripadnici Asadovog režima koji će se naći pred sudom. Osim u Njemačkoj, još su u nekoliko zemalja EU-a poput Austrije i Švedske podignute optužnice protiv osoba koje se također sumnjiči da su počinile ratne zločine u Siriji. Prijave se temelje na dokazima koje su prikupili aktivisti, odvjetnici, preživjeli i obitelji žrtava, a odnose se na upotrebu kemijskog oružja, mučenja, masovne egzekucije, bombardiranje bolnica, otmice i seksualno porobljavanje pripadnica jezidske etničke skupine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više