Novosti

Kronika

Пaтриjaрх прeкo Приврeдникa пoмaжe студeнтимa

Гoдишњa стипeндиja зa oдличнe учeникe слaбиjeг имoвинскoг стaњa изнoси 5.000 кунa, a 10.000 кунa зa студeнтe

Large ucenici

U protekloj školskoj/akademskoj godini Privrednik je stipendirao ukupno 100 talentiranih učenika i studenata (foto Privrednik)

Patrijarh srpski Porfirije i ove godine svojom ličnom donacijom pomaže Privrednikove stipendiste. U tekućoj akademskoj godini, putem Privrednikovog fonda Vladimir Matijević, stipendirat će 15 odličnih studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji uglavnom dolaze iz zapostavljenih i ekonomski nerazvijenih krajeva Hrvatske, saopćili su iz uprave Privrednika.

Najstarija živuća organizacija Srba u Hrvatskoj – Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba - ove godine obilježava 125. godišnjicu osnivanja. U protekloj školskoj/akademskoj godini Privrednik je stipendirao ukupno 100 talentiranih učenika i studenata, također, i uz pomoć patrijarha. Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna (oko 700 eura) i 10.000 kuna (oko 1.300 eura) za studenta. "Ponosni smo i zahvalni patrijarhu Porfiriju jer on ne samo što duhovno i materijalno pomaže značajan broj naših stipendista, nego i svim članovima Privrednika, njegovim aktivistima i volonterima, daje snažnu podršku da ustraju na plemenitoj misiji pomaganju mladim ljudima da se školuju i obrazuju, jer to je za mnoge jedini put izlaska iz beznađa siromaštva i teškog života", navodi se u saopćenju.

Privrednik je i za školsku/akademsku godinu 2022/23. raspisao natječaje za stipendiranje učenika i studenata preko svoja dva fonda: Fonda Vladimir Matijević i Fonda Ivana Vujnović koji su otvoreni od 21. septembra do 14. oktobra 2022. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više