Novosti

Kronika

Oj Baranjo, morat ću te slikat'

U Šokačkoj kući u baranjskom selu Topolju, otvorena je izložba slikarskih radova "Oj Baranjo morat ću ti slikat" dvojice umjetnika, Tomislava Livaje iz Osijeka i Milana Dvornića iz Belog Manastira

Large 9

Milan Dvornić predstavlja svoje slike ispred Šokačke kuće

Prve junske subote, u izložbenom prostoru Šokačke kuće u baranjskom selu Topolju, otvorena je izložba slikarskih radova pod naslovom "Oj Baranjo morat ću ti slikat" dvojice umjetnika: profesora likovne umjetnosti Tomislava Livaje iz Osijeka i Milana Dvornića, samoukog slikara iz Belog Manastira.

Iako su radovi Tomislava Livaje crteži, a radovi Milana Dvornića ulja na platnu, tematski su bliski jer su vezani za prostor Baranje. Osim toga, obojica nalaze inspiraciju u etnografskom naslijeđu i tradicijskoj baštini žitelja tog kraja.

Dok Livaja svojim crtežima često puta na humorističan način daje sliku svakodnevice baranjskog sela, radovi Milana Dvornića na realističan i dokumentaran način prikazuju narodne običaje baranjskih Šokaca, Mađara, Srba i Roma. Određeni broj izloženih radova Tomislava Livaje poslužit će kao ilustracije za zbirku narodnih priča "Pripovidam pripovićku" koje je prikupio Filip Golubov.

Nakon razgledanja izložbe, nastavljeno je druženje svih prisutnih uz svirku i pjesmu tamburaša te zvuke gajdi jedinog baranjskog gajdaša Filipa Golubova Cara. Izložba je bila otvorena i tokom ovogodišnje, 26. po redu, kulturne manifestacije "Baranjski bećarac", koja je održana 12. juna, a otvorena je do kraja mjeseca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više