Novosti

Politika

Od dvora do Sabora

Gongov Parlametar, na kojem se građani mogu jednostavno informirati o radu Sabora, godišnje ima oko 6.000 korisnika, a najnovija opcija "Postavite pitanje" odnedavno omogućava građanima da direktno postavljaju pitanja zastupnicima i zastupnicama

Large nenad

Rad Sabora mora biti transparentniji (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Da situacija u Hrvatskoj u nekim segmentima postaje sve lošija njeni stanovnici odavno znaju, a toga su svjesni i EU te ini međunarodni faktori. Nedavna konferencija nevladine organizacije Gong "Neka institucije javno rade svoj posao" ukazala je na neke od tih slabosti.

- Zahvaljujući radu Gonga i mreže Kod for Kroejša na pretraživoj bazi financiranja političkih kampanja, Hrvatska je globalno prepoznata kao primjer napredne države u ovogodišnjem izvješću Partnerstva za otvorenu vlast. S druge strane, dosegnuti antikorupcijski standardi, koji su bili uvjet za pristupanje EU-u, sada se snižavaju. Otežan je pristup podacima o javnoj potrošnji, koji su do sada bili u cijelosti izuzeti iz testa razmjernosti i javnog interesa, uvedena je naplata za podatke trgovačkih društava u vlasništvu države i jedinica lokalnih vlasti, a prijevozničke i energetske tvrtke više nisu obavezne dostavljati podatke za ponovnu uporabu. Uz to, oslabljeno je ključno antikorupcijsko tijelo – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, čime se slabi demokracija i otvaraju vrata korupciji. Istovremeno, Vlada u radne skupine važnih antikorupcijskih zakona imenuje žeton udruge i glumi participaciju - ističe izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet, koju brinu i više puta ponovljene najave premijera Andreja Plenkovića o sprečavanju onog što on naziva curenjem podataka iz pravosudnih istraga.

- Prošle godine četvero bivših ministara obuhvaćeno je jednom optužnicom zbog nezakonite dodjele poticaja i nezakonitog zapošljavanja. Poruke koje su iscurile u medije pokazuju sličan modus operandi kod jedne ministrice i Vladinog glasnogovornika. Veći je problem što poruke ukazuju na to da premijerovi bliski suradnici sređuju poslove u javnim poduzećima nego što je to procurilo. Umjesto da se obračuna s klijentelizmom, Plenković ga želi ušutkati svim sredstvima. Sprečavanje curenja informacija mogao bi biti udar na demokraciju i novinare. Kako će se uopće utvrđivati je li netko od odvjetnika ili netko iz DORH-a dao materijale iz istrage novinaru bez prisluškivanja i praćenja novinara? - pita se Ivković Novokmet.

Osim toga, sljedeću godinu treba dočekati s uravnoteženim brojem glasova potrebnim za jedan mandat zastupnika u deset teritorijalnih izbornih jedinica. Naime, Ustavni sud u veljači je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama, koji prestaje vrijediti najkasnije 1. listopada, do kada Sabor ima obavezu donijeti novi zakon. Na potrebu izmjene propisa po kojima se provode parlamentarni izbori Ustavni sud upozorio je Sabor davne 2010. godine, jer su neke izborne jedinice već tada kršile zakonski uvjet da broj birača ne smije odstupati od prosjeka za više od pet posto. Na to je kasnije upozoravao i Gong, ali džabe. Ustavni sud naglasio je da se granice izbornih jedinica trebaju što više podudarati s upravno-teritorijalnim jedinicama, ali i da se tim zakonom ne određuje broj zastupnika u svakoj izbornoj jedinici ni ostali elementi koji bi mogli utjecati na izbore. To je na zakonodavcu, kao i obaveza da se birački popisi pročešljaju jer je prebivalište u Hrvatskoj imalo 3,8 miliona osoba, svih starosnih dobi, od beba do starijih, dok je u registru birača bilo 3,6 miliona osoba.

- Prijedlog Gonga je da se Hrvatska podijeli u šest izbornih jedinica, uz postojeće jedinice za dijasporu i nacionalne manjine. Gongovih šest izbornih jedinica zrcali prirodnu i povijesnu podjelu Hrvatske: Dalmacija, Slavonija, Zagorje i Međimurje, Istra i Rijeka, Zagreb, središnja Hrvatska. Grad Zagreb bi mogao biti samo jedna izborna jedinica, čime bi se izbjegao trenutni džerimandering po kojem je on podijeljen na četiri jedinice. U šest jedinica birao bi se nejednak broj mandata, od 17 do 29, ovisno o broju birača ili stanovnika. Naš model postiže oba cilja koja je Ustavni sud naložio Saboru: rješava jednakost biračkog prava, a sve izborne jedinice prate granice današnjih županija. Dodatno, Gongov model zbog veličine izbornih jedinica potiče razmjernost izbora, odnosno smanjuje disproporcijske učinke u podjeli mandata strankama - ističe Ivković Novokmet.

Ona smatra da je prijedlog demografa Nenada Pokosa podložan političkom prekrajanju jer ponovno dijeli Zagreb, a izborne jedinice ne prate granice županija. Model s 21 izbornom jedinicom dramatično bi pogodovao samo velikim strankama, odnosno HDZ-u, jer bi većina jedinica imala tek tri do pet mandata, što bi u postojećem razmjernom sustavu podjele mandata stvorilo efekt većinskog sustava. A ideju po kojoj bi se sadašnji disbalans riješio povećanjem broja zastupnika na maksimalnih 160 ne treba ni komentirati.

Nedavne saborske rasprave i povremena cirkuska atmosfera koja se pritom stvara pokazuju da je zakonodavnom tijelu nužan novi poslovnik. Prije epidemije obećane su izmjene, ali od toga ništa, a prijedlog Marije Selak Raspudić iz Mosta odbijen je tvrdnjom da zastupnici pojedinačno ne mogu predlagati poslovnik, već da to može samo nadležni saborski odbor. Gong godinama upozorava na potrebu izmjene poslovnika, pri čemu su naglašavali kako rad Sabora mora biti transparentniji. Istraživanje otvorenosti parlamenata u regiji, provedeno prije dvije godine, svrstalo je Sabor na četvrto mjesto od šest parlamenata u ovom dijelu svijeta po pitanju otvorenosti i transparentnosti rada, a najlošije rezultate i posljednje mjesto zauzeo je na području integriteta.

Od početka pandemije, koja je dodatno udaljila rad Sabora od očiju javnosti, Gong je zahtijevao objavu pojedinačnih rezultata glasanja i onda kada se ono provodi ručno, obavezan prijenos sjednica radnih tijela na Jutjub kanalu Sabora, a tražena je i objava zapisnika sa sjednica radnih tijela, javnih saslušanja i parlamentarnih istraga.

- Tijekom dvije godine dobivali smo uvijek isti odgovor, da to nije moguće bez izmjena poslovnika, stoga smo u travnju prošle godine sami dostavili preporuke za novi poslovnik saborskom odboru i zastupnicama - kaže Ivković Novokmet.

Načelno, Gong pozdravlja i podržava sve prijedloge za poboljšanje kvalitete parlamentarnih rasprava koji bi doveli do boljeg nadzora rada Vlade, pa tako i prijedlog zastupnice Selak Raspudić koji ide u smjeru jačanja kontrolne uloge Sabora i kapacitiranijih, odnosno prisutnijih i pripremljenijih zastupnika.

- Vidimo da je u prijedlogu Mosta zaživjela ideja koju smo i sami zagovarali, o obavezi objave pojedinačnih rezultata glasanja zastupnika, pri čemu je u našem prijedlogu dodatno traženo da rezultati budu objavljeni u otvorenom formatu na veb-stranici Sabora u realnom vremenu ili najduže u roku od 24 sata - ističe izvršna direktorica Gonga.

Smatraju štetnim stav Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da su izmjene poslovnika u njihovoj isključivoj nadležnosti. Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević upozorio je na stav Ustavnog suda po kojem poslovnik ima pravnu snagu zakona, pa sukladno tome svaki zastupnik mora imati pravo predložiti promjene poslovnika.

Gong je na svojoj veb-stranici postavio Parlametar.hr, na kojem se građanstvo može jednostavno informirati o radu Sabora. Taj alat uz pomoć analize glasanja i transkripata zastupničkih govora u Saboru olakšava praćenje rada pojedinog zastupnika, saborskog kluba i cijelog parlamenta.

- Parlametar godišnje koristi oko 6.000 korisnika i korisnica, koji se opetovano vraćaju na stranicu. Najviše ih zanimaju osobni profili zastupnica i zastupnika, opći podaci, broj glasanja, prisutnost na glasanjima, postavljena pitanja i slično. Najnovija opcija "Postavite pitanje" omogućava građanima i građankama da direktno postavljaju pitanja zastupnicima i zastupnicama, na koja oni i one zatim javno odgovaraju; pitanje i odgovor su javno vidljivi na Parlametru, koji je po tome potpuno jedinstven - naglašava Oriana Ivković Novokmet.

Kako je opcija postavljanja pitanja dodana nedavno, statistike još nema. A zastupnici i zastupnice očekuju vaša pitanja...

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više