Novosti

Društvo

Od 274 grafita s govorom mržnje obrisano njih 11, ostali – na čekanju 

Rezultati umjetničkog projekta "Usputno zlo": Zagrebački redari proveli su nadzor na 101 lokaciji, za 274 grafita izdali su naloge za uklanjanje ili su pokrenuli postupak za prijavljene grafite, a – kako kažu - 11 ih je obrisano. U Zagrebu ih je najviše na Srednjacima, Vrapču i Središću, čak 104

Large prava grafiti sesvete

U Sesvetama su građani reagirali prije komunalnih redara

Umjetničko istraživanje "Usputno zlo" udruge Vizura aperta, u čijem sklopu se bilježe simboli i natpisi govora mržnje u javnom prostoru, potaklo je mnoge građanke i građane da zadnjih mjeseci putem društvenih mreža prijavljuju poruke koje pozivaju na smrt i diskriminaciju različitih manjinskih grupacija u društvu. Projekat je započeo u februaru 2020. i trajao je do kraja decembra. Ta je sinergija rezultirala podrobnim izvještajem o popisu lokacija i velikom broju mrzilačkih grafita na ulicama Hrvatske. Popis je upućen zagrebačkom Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

U vrlo kratkom roku komunalne službe su zaista izašle su na teren i povratno obavijestile udrugu Vizura aperta o obavljenom poslu. U očitovanju Sektora za komunalno i prometno redarstvo stoji da su službenici izvršili nadzor 101 predmetne lokacije, za 274 grafita izdali su nalog za uklanjanje ili pokrenuli postupak uklanjanja, dok su 11 takvih grafita obrisali.

S obzirom na to da je dopis upućen nadležnim institucijama pred kraj godine, ali i novi potres koji je pogodio Hrvatsku, odgovor Grada Zagreba je stigao brzo, kaže kustosica projekta Davorka Perić.

- Vjerujemo da će grafiti za koje je izdan nalog biti uklonjeni ili su u međuvremenu uklonjeni, no brinu nas predmeti u postupku za koje tek treba biti izdan nalog za uklanjanjem, poput "Juden Raus" i "Ubij Srbina", koji pozivaju na ubojstva i kaznena djela te smo tražili da se uklone sukladno zakonima Republike Hrvatske - govori Perić.

Dodaje da je zanimljivo da uz dio grafita s keltskim križem stoji oznaka "nije utvrđen", kao i to da ga većina građana, iako često vidi taj znak, ne prepoznaje kao nacistički. Perić podsjeća da su simbol keltskog križa, kao i kukasti, preuzeli neonacisti, bijeli suprematisti i rasisti te je zabranjen u nekoliko europskih zemalja.

- Jezik nacizma preuzima pozitivne povijesne simbole ili svakodnevne znakove poput brojeva kako bi što dulje i "nevidljivije" egzistirao u našem okruženju, odnosno da bi onaj tko ga želi opravdao riječima da je to simbol sunca ili tek običan broj, pozdrav ili grb - objašnjava Perić.

Zagrebačka naselja Srednjaci, Vrapče i Središće broje najviše mrzilačkih grafita i simbola. Na Srednjacima se nalaze 32 natpisa na 14 lokacija, od toga pet grafita komunalne službe nisu utvrdile, a za sve ostale natpise pokrenut je postupak uklanjanja.

Ulice u Središću unakažene su sa čak 41 natpisom na 12 lokacija, mahom simbola NDH, ustaškog slova "U", kukastim križem i natpisima "Ubi Srbina" i "Ubi tovara". Trenutno nije obrisan nijedan od ovih grafita. Komunalni redari utvrdili su da je na Središću veliki nezakoniti grb RH s prvim bijelim poljem na pročelju stambene zgrade. Međutim, ovaj simbol nije u procesu skidanja, jer kako u priopćenju stoji - "ne postoje pravne osnove za postupanje."

- Iako to nije zakonom određen grb Republike Hrvatske, već je riječ o grbu koji je koristila Nezavisna Republika Hrvatska, nigdje u Zakonu nije izričito napisano da je zabranjeno koristiti simbole zločinačkog režima NDH u Hrvatskoj. Pretpostavljam da zbog toga "ne postoje pravne osnove za postupanje" službenika komunalnog redarstva - govori kustosica projekta.

Osnovna škola Špansko Oranice, zid škole (FOTO Tanja Dabo)

Na Vrapču se nalazi isti broj poruka govora mržnje, kao na Središću – 41, i to na malom prostoru koji čine tri lokacije. Komunalna služba izdala je nalog za uklanjanje ovih grafita.

U naselju Borovje prijavljene su tri lokacije s tri natpisa, od kojih su dva uklonjena, a za natpis "Ubi Srbina" u ulici Grada Chicaga izdan je nalog za uklanjanje.

Na Črnomercu je prijavljeno sveukupno osam lokacija sa 17 natpisa i simbola koji pozivaju na mržnju. Tamo je izdano šest naloga za uklanjanje, dok je samo jedan od utvrđenih s Doma zdravlja u Laginjinoj uklonjen.

Na Folnegovićevom naselju mapirana su dva natpisa od koji je jedan prefarban.

Na Vrbanima su uklonjena dva grafita od prijavljenih 18, dok je na Knežiji izdan nalog za uklanjanje šest simbola fašističke i ustaške ikonografije.

Također, isti simboli i tri natpisa "Ubi tovara" na Savskom gaju čekaju svoje uklanjanje.

S ulica u Sesvetama izbrisana su četiri grafita, dok je za preostalih 19 natpisa pokrenut postupak uklanjanja.

U Sigetu zasad nije prefarban nijedan od deset natpis govora mržnje, a isto vrijedi i za tri grafita na Sloboštini.

U naselju Špansko Oranice prijavljeno je osam natpisa na pet lokacija i svi od navedenih su u procesu uklanjanja.

Trešnjevka broji 25 natpisa istog sadržaja koji su također u postupku brisanja. U Velikom polju utvrđeno je šest grafita za koje je izdan nalog za uklanjanje.

Od ostalih 17 prijavljenih grafita u Zagrebu, uklonjen je onaj iz Dubrave "Ubi tovara."

Na pitanje da li očekuju uklanjanje grafita i u drugim gradovima, Davorka Perić kaže da su svi pozivi za uklanjanje poslani nadležnim gradskim i drugim institucijama vezano uz područje gdje se istraživanje provodilo.

Osim odgovora iz Grada Zagreba, stigao je odgovor iz Grada Rijeke u kojem su Udrugu kratko obavijestili da su natpisi uklonjeni.

- Ostale institucije od kojih još čekamo odgovor su MUP, Karlovačka županija, gradovi Osijek, Split, Sisak, Bjelovar, Obrovac, Ploče, Čazma, Benkovac, općine Polača, Jasenice, Kostrena, Pakoštane i Autocesta Rijeka Zagreb (Lepenica) na kojim je pronađeno i popisano s točnim adresama, fotografijom, datumom i opisom preko 460 natpisa na više od 180 lokacija - govori Perić.

Davorka Perić smatra da brisanju grafita govora mržnje pridonosi pažnja medija, nadolazeći lokalni izbori kao i obavijest institucijama da o svim poduzetim radnjama Udruga obavještavaju Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Vladu, Pučku pravobraniteljicu, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Srpsko narodno vijeće, Židovsku općinu i Savez Roma Republike Hrvatske.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više