Novosti

Kronika

Нoвoсaђaни пoмaжу сунaрoдницимa

Пoсeтa oхрaбрeњa српскoj зajeдници нa истoку Хрвaтскe: Грaдoнaчeлник Нoвoг Сaдa Mилoш Вучeвић сa сaрaдницимa пoсeтиo je Вукoвaр и Дaљ

Bq6kycy5a436ne2m9qpbly1smzw

Delegacija Novog Sada u Vukovaru

Na poziv predsednika Zajedničkog veća opština Srđana Jeremića i episkopa osječkopoljskog i baranjskog Heruvima, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima posetio je Vukovar i Dalj. U Vukovaru je u Zajedničkom veću opština razgovarao s predstavnicima srpske zajednice na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

- Nažalost, iz onoga što smo čuli ovde u Vukovaru, mnogo toga ne funkcioniše najbolje. Mi bismo želeli da odnosi Hrvata i Srba, Srbije i Hrvatske, budu što bolji, jer smo komšije, živimo jedni pored drugih, a imamo zajedničke probleme kao što je depopulacija - rekao je Vučević, dodavši da je posle sporazuma između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, sa srpske strane učinjeno sve što je zatraženo od hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, ali to nije slučaj kada je u pitanju srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.

- I dalje ćemo insistirati da Srbi u Hrvatskoj imaju pravo da koriste svoj jezik i ćiriličko pismo, da se ne stide svoje nacionalne pripadnosti, da mogu da odlaze u svoje crkve, da imaju ustanove kulture kao što ih imaju Hrvati u Srbiji i da Srbi u Hrvatskoj imaju identična prava koja imaju Hrvati u Vojvodini, odnosno u Srbiji - poručio je Vučević.

Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić je i ovom prilikom istakao da brojna prava koja su srpskoj zajednici u Hrvatskoj zakonom zagarantovana nisu doživela implementaciju, te da Hrvatska nije ispoštovala preporuke Međuvladine mešovite komisije između Srbije i Hrvatske za rešavanje problema nacionalnih manjina.

- I ova današnja poseta gradonačelnika Novog Sada svedoči da Srbija u zadnjih nekoliko godina čini velike iskorake kada je u pitanju pomoć Srbima u Hrvatskoj - rekao je Jeremić pozdravljajući inicijativu novosadskog gradonačelnika za potpisivanje sporazuma o saradnji između Novog Sada i Zajedničkog veća opština u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i sporta.

Delegacija iz Novog Sada posetila je Saborni hram Svetog oca Nikolaja, Srpski dom u izgradnji i novoizgrađeni Parohijski centar u Vukovaru. Gradonačelnik Vučević je obećao pomoć u restauraciji kamenog pravoslavnog krsta iz 1763. godine, na obali Dunava u centru Vukovara. Gosti su posetili Dalj gde ih je dočekao načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić, razgledali su Kulturni i naučni centar ‘Milutin Milanković’, a u Vladičanskom dvoru u Dalju su razgovarali sa episkopom osječkopoljskim i baranjskim Heruvimom. Vladika je zahvaliogradonačelniku Vučeviću što je, kako je istakao, došao da poseti i ohrabri srpsku zajednicu na desnoj obali Dunava.

- Naravno da se suočavamo sa određenim problemima, ali možemo da ih prevaziđemo i nađemo rešenje. Dalj, gde se nalazim šest meseci, je pravi primer kako dva naroda mogu da žive u suživotu i dobrim odnosima i da svako neguje svoju tradiciju i kulturu - istakao je vladika Heruvim.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više