Novosti

Kultura

Бaрaњци нa "Сajму зaвичaja"

Нa пeтoм "Сajму зaвичaja – зaвичaj крoз приврeду, туризaм и културу" у Нoвoм Сaду вриjeднoсти свoг крaja прeдстaвилo je прeкo 160 излaгaчa из Србиje, Бoснe и Хeрцeгoвинe, Црнe Гoрe, Хрвaтскe и Maђaрскe

Large informator baranjci  %c4%87irilica

Štand belomanastirskog Pododbora "Prosvjete"

U nedjelju, 11. februara, u hali "Master" Novosadskog sajma održan je peti "Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu" u organizaciji "Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu" te pod pokroviteljstvom pokrajinske vlade. Sajam ima za cilj da okupi, poveže i ojača zajednički rad institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona. Na sajmu je vrijednosti svog kraja predstavilo preko 160 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Mađarske.

Kao i prijašnjih godina, na sajmu je učestvovalo nekoliko srpskih organizacija iz Baranje. Belomanastirski pododbor SKD-a "Prosvjeta", pod vodstvom predsjednika Dejana Jeličića, organizirao je put u Novi Sad i predstavio se na zajedničkom štandu s Folklornim ansamblom "Čuvari tradicije baranjskih Srba" i OPG-om Stanković poznatim po proizvodnji baranjskog kulina. Jagodnjačka Udruga žena "Sretne i spretne" predstavila se na štandu vukovarskog Zajedničkog vijeća opština, zajedno sa ženama iz Vukovara, Banovaca, Bobote, Darde, Markušice, Negoslavaca i Ostrova, dok su belomanastirski SKUD "Jovan Lazić" i sekcija žena "Suljošanka" iz Kneževih Vinograda na sajmu učestvovali u svojoj režiji. SKUD se predstavio "Srpskim igrama iz Baranje" kao 49. izvođač u programu, a Suljošanke su izložile pun štand različitih kolača.

Folklorni ansambl "Čuvari tradicije baranjskih Srba" u punom sastavu nastupio je kao 12. izvođač na sajamskoj pozornici, ali je i na štandu izložio stare srpske baranjske rukotvorine te slane i slatke tradicionalne delicije.

- Moj sin igra za "Čuvare tradicije", moja mama je išla na "Sajam zavičaja" da gleda nastupe, a ja sam proizvodima OPG-a Stanković dopunila izbor tradicionalnih jela iz Baranje. Za različite kolače koji su upotpunili šarenilo našeg "astala" pobrinula se Spomenka Šućura. Cijelo vrijeme od podne do šest uveče narod je prilazio našem štandu. Svako je mogao probati sve što smo izložili. Najdraži gosti bili su nam Baranjci i njihovi potomci koji sada žive u Vojvodini – kaže Ljubica Stanković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više