Novosti

Društvo

In memoriam: Petar Kavgić (1934. – 2024.)

Kavgić je bio ugledni slatinski profesor, aktivni član Udruge antifašističkih boraca i antifašista te srpske zajednice u Slatini

Large petar kavgi%c4%87 2

Petar Kavgić

U 90. godini života, u Novom Sadu gdje je proteklog vikenda bio u posjeti obitelji, iznenada je preminuo prof. dr. Petar Kavgić, ugledni slatinski profesor, aktivni član Udruge antifašističkih boraca i antifašista te srpske zajednice u Slatini.

Rođen je 11. travnja 1934. godine u Slatini gdje je pohađao osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Virovitici, a Elektrotehnički fakultet u Zagrebu (1959.) na kojem je i magistrirao (1981.). Doktorirao je na Univerzitetu u Novom Sadu 1990. disertacijom "Promjene u ruralnim sredinama Jugoslavije s aspekta kompjuterizacije i mreže za prijenos podataka".

Od 1960. do 1980. bio je tehnički direktor PTT Osijek, a od 1981. do 1985. inspektor za telekomunikacije u Zajednici općina Osijek. Predavao je elektrotehniku, elektroniku i automatiku na Srednjoj tehničkoj školi, Prehrambeno-tehnološkom i Pedagoškom fakultetu u Osijeku, Horvatovom institutu ekonomskih nauka u Beogradu, Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu.

Napisao je nekoliko knjiga, 120 znanstvenih i stručnih članaka na temu elektrotehnike. Na vrhuncu znanstvenog rada bio je 1996. godine kada mu je na svjetskom solarnom samitu prihvaćen desetogodišnji projekt "Energetski autonomna i ekološki čista farma" podržan sredstvima Svjetske banke u iznosu od 375 tisuća američkih dolara. Umirovljen je u statusu izvanrednog sveučilišnog profesora.

Iako uspješan i cijenjen, mračnih je devedesetih bio prisiljen napustiti Hrvatsku. Kad je izbio rat, živio je tokom tjedna u Osijeku, a vikendima u Slatini, gdje je imao po hektar vinograda i voćnjaka koje je obrađivao vlastitim alatima i mehanizacijom. No u ratu mu je sve to pokradeno, a gospodarski su objekti devastirani i opljačkani. U Osijek se vratio 1998. uz pomoć UNPROFOR-a.

Bavio se također poviješću, a posebno ga je privlačila prošlost užeg zavičaja, život njegove srpske zajednice i zbivanja tokom Drugoga svjetskog rata. Znanje je nesebično dijelio s manjinskim i antifašističkim udrugama.

Profesor Kavgić najzaslužniji je za gradnju Srpskog kulturnog centra u Slatini. Godinama se zalagao da Srbi slatinskog kraja nastave tradiciju čuvanja kulturnog identiteta i obrazovanja u vlastitim prostorijama. U tijeku su završni unutarnji radovi na zgradi Centra smještenog u dvorištu Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u središtu Slatine. Bit će to multifunkcionalan prostor s više od tisuću četvornih metara u čijem je prizemlju velika dvorana kapaciteta 200 sjedećih mjesta.

- Iako u poodmaklim godinama, bio je vitalan i dobrog zdravlja pa nas Petrova smrt sve iznenadila. Bio je generator ideja i maksimalno se davao u svemu što ga je zanimalo. Redovno je dolazio u Muzej s novim otkrićima. Pamtit ću ga po silnim i zanosnim pričama o Slatini, kao živog svjedoka grada kakav više ne postoji – izjavio je Srđan Đuričić, kustos slatinskog Zavičajnog muzeja i zamjenik predsjednice Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije.

Posmrtni ostaci Petra Kavgića bit će kremirani u Novom Sadu, a urna će biti položena na Gradskom groblju u Slatini.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više