Novosti

Politika

Novo suđenje za Stanišića i Simatovića

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju poništilo je prvostupanjsku presudu kojom su bivši dužnosnici službe državne sigurnosti Srbije oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine

Igz3z7v5f9fno874ck8gg0n44f4

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) poništilo je prvostupanjsku presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Frenki Simatović, bivši dužnosnici službe državne sigurnosti Srbije, oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine. Vijeće je također naredilo novo suđenje.

Podsjetimo, Stanišić i Simatović su 30. svibnja 2013. oslobođeni po svim točkama optužnice koja ih je temeljem koncepta udruženog zločinačkog poduhvata teretila za počinjenje zločina u razdoblju od 1. travnja 1991. do 31. prosinca 1995. godine nad Hrvatima, Muslimanima te drugim civilima nesrpske nacionalnosti na velikim područjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kako podsjećaju iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, pomoć Stanišića i Simatovića jedinicama koje su izvan razumne sumnje činile zločine prema nalazima prvostupanjskog sudskog vijeća, nije bila ‘konkretno usmjerena’ činjenju zločina, već uspostavljanju i održavanju kontrole nad okupiranim teritorijem. Navedeni standard je u veljači 2013. godine bio temelj oslobađajuće presude u predmetu Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije. U međuvremenu su MKSJ i ad hoc tribunali odbacili taj koncept.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više