Novosti

Politika

Прaвдa – спoрa и нeдoстижнa

Хaшки суд ниje дoприниo пoбoљшaњу мeђунaциoнaлних oднoсa у рeгиoну, кao ни утврђивaњу индивидуaлнe oдгoвoрнoсти, слoжили су сe учeсници ‘Приврeдникoвe’ трибинe

99vjhcvlwoyktbjjtj732pvwlwx

Pinter, Kosanović i Jakovčić na tribini

Haški sud, koji uskoro završava s radom, nije doprinio poboljšanju međunacionalnih odnosa u regionu, kao ni utvrđivanju individualne odgovornosti, složili su se učesnici tribine ‘Ostavština Haškog suda - pravda je spora i nedostižna’, održane u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu.

Tribinu je moderator Saša Kosanović započeo pitanjem jesu li zapravo prevareni oni koji su od Haškog suda, odnosno Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), očekivali pravdu. Podsjetio je da, što se MKSJ-a tiče, nema osuđenih za zločine nad Srbima u Hrvatskoj. Aktivist ‘Documente’ Eugen Jakovčić naglasio je problem selektivnog i prigodničarskog izvještavanja iz Haga.

- Informacije o suđenjima davane su samo kod podizanja optužnica i izricanjima presuda - rekao je Jakovčić, ističući da su samo Mirko Klarin i agencija Sense - Centar za tranzicijsku pravdu sistematski pratili suđenja, uradivši na desetke medijskih izvještaja te da imaju golemu dokumentarnu ostavštinu suda. Što se tiče zločina nad Srbima u Hrvatskoj, to što nitko nije osuđen, ne znači da se ti zločini nisu desili, a to potvrđuje i prvostepena presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

- Presudama Haškog suda koje nisu negirale zločine omogućeno je i suđenje pred domaćim sudovima - rekao je Jakovčić, podsjetivši da ‘Documenta’ podnosi krivične prijave u vezi sa zločinima u ratu u Hrvatskoj, ali i da ih je danas teže procesuirati zločine. Svoje viđenje rada suda u Hagu dala je i Nika Pinter koja već 19 godina brani optuženike na tom sudu, a sada zastupa Slobodana Praljka.

- Bitno je da odgovara onaj tko je zločin počinio - rekla je odvjetnica i dodala da institut ‘zločinačkog pothvata’, koji je uveden uz ‘zapovjednu odgovornost’, stvara elemente za kolektivnu krivnju.

- Osnovni problem je što istina nije utvrđena i što se vršila selekcija dokaznih materijala. Dakle, ne može se govoriti o utvrđenim činjenicama. Svi znamo za neke od lokacija gdje su se dešavali zločini, ali mnogi zločini nad sva tri naroda u BiH nisu ni spomenuti - rekla je Pinter. Po njenim riječima, prava istina može se vidjeti samo pregledavanjem obimne građe sa suđenja.

- Ne može jedna strana uvijek biti žrtva - rekla je Nika Pinter. Naglasila je i needuciranost sudaca u nekim predmetima, jer smatra da vojnicima ne bi trebala suditi osoba koja nije služila vojsku i koja ne razumije vojnu terminologiju.

Dala je komentar i na kritiziranje osuđenika koji su odslužili kazne, između ostalog i generala Vladimira Lazarevića koji je osuđen za zločine na Kosovu.

- Svima koji su odslužili kazne mora se dozvoliti pravo na život i rad - rekla je ona i dodala da je u nekadašnjem Krivičnom zakonu krivično djelo bilo i predbacivanje krivnje nekom tko je već bio osuđen i izdržao kaznu.

- Sud je bio razočaranje jer je doprinio jačanju strasti - mišljenja je Nika Pinter, dok Jakovčić ocjenjuje da sud nije shvatio važnost slanja pravne i medijske poruke prema regiji. Oboje su se složili da je karakteristika suda bila i nepoštovanje žrtava. Podsjetimo, 22. novembra bit će izrečena presude generalu Ratku Mladiću, a 29. novembra i drugostepena presuda šestorki Hrvata iz BiH.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više