Novosti

Politika

Pokajanje ratnog zločinca

Petković nije svoju odgovornost za ratne zločine "amortizirao", niti pokušao ublažiti ili dovesti na bilo koji način u omjer sa zločinima koji su počinjeni i "s druge strane", čime je preuzeo odgovornost za djela za koja je on osuđen i kažnjen, jasno govoreći da za takav čin nema opravdanja ni izlike, komentira Branka Vierda, pravnica u Inicijativi mladih za ljudska prava

Large misevi

Milivoj Petković (foto You Tube)

General HVO-a Milivoj Petković, kojeg je Haški sud na suđenju tzv. bosanskohercegovačkoj šestorki 2017. pravomoćno osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, javno se pokajao i u pismu upućenom predsjedniku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, sucu Carmelu Agiusu, prihvatio presudu i osobnu odgovornost za svoja djela ili propuste koji su doveli do počinjenja zločina zbog kojih je osuđen.

Učinio je to nakon što su, između ostalog, odvjetnici podnijeli molbu za njegovo prijevremeno puštanje na slobodu. Intrigantan je to svakako potez, s mogućim dvostrukim motivom: ili se Petković doista iskreno pokajao, što može sugerirati sadržaj pisma, ili se pokušava uklopiti u modus vivendi suca Agiusa po kojem nijedan od haških osuđenika više neće moći izaći na prijevremenu slobodu bez prihvaćanja odgovornosti za počinjene zločine.

Branka Vierda, pravnica u Inicijativi mladih za ljudska prava koja koordinira program pravde i pomirenja, Petkovićev čin smatra nužnim potezom da se žrtvama prizna njihova patnja i da se javnost upozna s onim što se u prošlosti događalo te doprinosom da se takvi događaji nikada ne ponove.

- Vrijedan i pozitivan aspekt je taj što je pismo javno objavljeno i usmjereno sucu Agiusu, čime je Petković otvorio prostor javnosti da se upozna s njegovim kajanjem i sadržajem pisma. Drugo, Petković nije svoju odgovornost "amortizirao", niti pokušao ublažiti ili dovesti na bilo koji način u omjer sa zločinima koji su počinjeni i "s druge strane", čime je preuzeo odgovornost za djela za koja je on osuđen i kažnjen, jasno govoreći da za takav čin nema opravdanja ni izlike. I treće, istaknuo je da su priznanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje sućuti obiteljima stradalih jedini način iskrene pomirbe, očuvanja mira i suživota među narodima u BiH i cijele bivše Jugoslavije - kaže Vierda.

Dodatno se očekuje intrigantan trenutak u kojem bi se predsjednik Zoran Milanović, koji je izjavio da Petković nije ratni zločinac, trebao očitovati na Petkovićevo prihvaćanje haške presude. Treba podsjetiti da je Milivoj Petković još uvijek odlikovan visokim državnim odličjima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više