Novosti

Društvo

Neizvjesnost u Brodu

Češki ulagač, tvrtka D.D. Acquisition, još uvijek ne želi potpisati socijalni sporazum s radnicima Đure Đakovića

Large intrigator  ivana

Još uvijek bez garancija za radna mjesta – Đuro Đaković (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Velik je strah i nesigurnost među radnicima i radnicama Đuro Đaković Grupe jer manje od dva tjedna do završetka procesa restrukturiranja firme, njihova prava još nisu definirana. Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) objavio je nedavno kako češki ulagač, tvrtka D.D. Acquisition, još uvijek ne želi potpisati socijalni sporazum s radnicima. Socijalnim sporazumom bi radnici zadržali dosadašnja prava ugovorena kolektivnim ugovorom i ne bi morali strahovati za svoja radna mjesta.

Završetak procesa restrukturiranja i preuzimanja većinskog vlasničkog udjela firme predviđen je do 31. kolovoza ove godine, što je ujedno krajnji rok da se radnicima i radnicama sačuvaju radna mjesta. Zato je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) krajem srpnja zajedno s SMH-IS uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade Češke Petru Fiali i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. U pismu ističu da je ključno da se u ugovor o dokapitalizaciji unese onaj dio socijalnog sporazuma na kojem inzistira SMH-IS, a to je da postojeći broj radnika bude zadržan u tvornici i da prava ugovorena kroz kolektivni ugovor budu produžena.

"Kako se proces dokapitalizacije i restrukturiranja otegnuo, tako se i interes za socijalnim sporazumom kod češkog investitora smanjivao. Bez obzira na inflaciju i ekonomsku krizu, mi ne tražimo ugovaranje većih plaća i materijalnih prava, već da se zadrže ona postojeća", poručio je Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS. Čak i takvi, skromni radnički zahtjevi, teško dolaze na pregovarački stol. Sindikalni predstavnici iz Đuro Đaković Grupe kazali su kako već godinu dana pokušavaju razgovarati s češkim ulagačima da ih privole na suglasnost za potpisivanje socijalnog sporazuma, ali ti su napori prošli bez značajnijih rezultata. Od svih njihovih zahtjeva, nova uprava je zasad pristala samo na besplatno parkiranje i ograničenje rada na određeno, rezimirao je regionalni predstavnik SMH-IS za Panonsku regiju, Antun Štivić.

I ranije su Novosti pisale kako češki partner izbjegava potpisivanje kolektivnog ugovora u slavonskobrodskoj tvornici, pa se očekivala nužna inicijativa Vlade RH u tom smjeru. Vlada se, pogodit ćete, nije u međuvremenu preobrazila u proaktivnu silu u korist radnika. Čak i sada, dok ga sindikalisti povlače za rukav i pišu požurnice, ljetni Plenković nema ništa za reći na ovu temu. Ne potpiše li se socijalni sporazum u njegovoj punini, radnicima će se bez pola muke moći otkazati ugovor o radu, ili će biti zadržani u radnom odnosu, ali s umanjenim pravima i u lošijim radnim uvjetima. Dok se usitno broje dani do završetka procesa restrukturiranja, u zraku još uvijek visi minimum minimuma održavanja postojećeg tehničkog potencijala i radnih mjesta u Slavonskom Brodu.

O tom se potencijalu puno zujalo početkom ove godine, kada je po medijima najavljeno da Hrvatska nabavlja 80 američkih oklopnjaka tipa Bradley M2 koji bi u Đuri Đakoviću bili servisirani. To je trenutno krajnji domet imaginacije po pitanju nastavka rada pionirske tvornice koja je lani obilježila sto godina postojanja. Sva nada je spala na oklopnjake Bradley, ali predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Hrvoje Kekez još proljetos naveo je da prema planu projekta u ovoj godini ipak neće biti takvih vozila u proizvodnim postrojenjima. Kekez je kazao i kako je Đuro Đaković u "Rescue Aid" programu once-and-last tipa, što god to značilo.

Novih pokušaja spašavanja neće biti, a po razvlačenju radnika u foto finišu i ovaj je za domaću nam industriju ubitačno tipičan.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više