Novosti

Filmska kritika

Nećeš majci

Alex Garland, "Muškarci" (2022.): Art-horor kojim dominira želja za šokiranjem što je moguće bizarnijim motivima

Large filmska kritika

Film je uklopljen u aktualni val feminizma predvođen #metoo pokretom

Alex Garland proslavio se 1996., u dobi od 26 godina, debitantskim romanom "Žal" koji je dio kritike prigrlio kao jedno od ključnih književnih djela tzv. generacije X. Razočaravajuća filmska adaptacija zbila se 2000. pod palicom Dannyja Boylea, postavši najslabije ostvarenje tvorca "Trainspottinga" i "Milijunaša s ulice", ali Boyle je imao više sreće s Garlandom radeći filmove po njegovim izvornim scenarijima, osobito impresivan horor "28 dana kasnije", danas 20 godina staro anticipacijsko ostvarenje o pogubnosti virusnih epidemija. Prije osam godina bivši romanopisac debitirao je kao filmski režiser snimivši prema vlastitom scenariju zasluženo hvaljeni SF "Ex Machina" na temu humanoidne umjetne inteligencije, u kojem je Alicia Vikander ostvarila svoju vjerojatno najbolju i najerotičniju rolu. Podjednako dobro kritika je primila i Garlandov naredni uradak, pustolovni horor "Annihilation" s Natalie Portman iz 2018., koji je publika znatno manje voljela. Sada je pred nama autorov novi film "Muškarci", odlično uklopljen u aktualni val feminizma predvođen #metoo pokretom.

U središtu je radnje mlada žena Harper koja odlazi u englesku provinciju kako bi se oporavila od traume izazvane samoubojstvom supruga koji ju je emocionalno ucjenjivao nakon što mu priopćila da se želi rastati. Unajmila je poveću kuću staru petstotinjak godina čiji je vlasnik vrlo ljubazni, ali čini se pomalo i patrijarhalni Geoffrey, te kreće u istraživanje okolice. Umalo se izgubi u krajoliku koji je kombinacija intenzivnog zelenila prirode i ljudskih građevina, uplaši se neznanog čovjeka na kraju tunela te ugleda čudnog, potpuno obnaženog muškarca koji joj uskoro dolazi u kućno dvorište. I ostali su muškarci čudni – ministrant neobičnog izgleda naziva je kučkom jer se ne želi s njim igrati skrivača, svećenik je uzima u zaštitu samo zato da bi je de facto optužio za smrt muža jer mu nije dala priliku da se ispriča nakon što ju je udario šakom u glavu, gost krčme oštro je promatra... Jedino je Geoffrey ustrajno ljubazan i uslužan, ali dokle? Osim jedne policajke, žena u tom mjestašcu kao da nema, a Harper je na mobitelskoj vezi s najboljom prijateljicom koja je odgovara od ideje da sjedne u auto i napusti taj kraj, tvrdeći da si ne smije upropastiti dva relaksirajuća tjedna. No naposljetku će i prijateljica vidjeti da je vrag odnio šalu, jer svi ti bizarni muškarci počnu provaljivati u Harperin privremeni dom.

U Garlandovoj izvedbi "Muškarci" su, očekivano, art-horor koji se danas trendovski naziva "uzdignuti" u smislu uzvišeni (elevated horror). To u ovom konkretnom slučaju znači da je oblikovan s izrazito intenzivnom uporabom boja (ponajprije zelene), isprva istinski poetično (s krasnim narančastim toniranjem), potom nerijetko na granici kiča (očito svjesno camp poigravanje), da se dosta pozornosti posvećuje kompoziciji kadra, a prije svega simbolici koja uključuje i aluzije na jabuke kao biblijsko zabranjeno voće. No iznad svega stoji želja za šokiranjem što je moguće bizarnijim motivima, koji svoj vrhunac dosežu u grotesknim prizorima rađanja muškaraca jednih iz drugih po principu nizanja što podsjeća na babuške. Prilog neobičnosti, ali i tvrdoj tezi o muškarcima koji kolektivno tlače (emancipirane) žene poput Harper (uobičajeno zanimljivo utjelovljuje je Jessie Buckley), jest i činjenica da sve muške likove, osim supruga samoubojice, glumi isti glumac, odlični Rory Kinnear, sa sjajnim varijacijama maske i karaktera. Garland definitivno posjeduje stilski dar, ali idejno-značenjski poprilično je banalan, a snažan je dojam da mu je glavni cilj bio bizarnošću nadmašiti "Majku" Darrena Aronofskog. Trudio se iz petnih žila i daleko dospio, ali doseći bizzaro orgiju "Mother!" ipak je nemoguća misija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više