Novosti

Kronika

Нe дaмo стaрe сoртe

Пoљoприврeднa мaнифeстaциja у Цeрнику кoд Нoвe Грaдишкe: Циљ мaнифeстaциje je пoтaкнути бригу зa oчувaњe и сaдњу стaрих сoрти пoврћa и вoћa пoгoдних зa oргaнски узгoj

U8id3zz66upiiele6xn9wp37i7p

Razmjena sjemenja i plamki starih sorti (foto Radio 'Bljesak' Okučani)

U Cerniku kod Nove Gradiške održana je manifestacija pod nazivom Sačuvajmo stare sorte ‘Cernik 2018’, koja je okupila četrdesetak izlagača iz cijele Hrvatske. Program manifestacije sastojao se od razmjene sjemenja starih sorti povrća, razmjene plemki starih sorti voća i razmjene plemki šumskih voćkarica te od tribina s temom ‘Važnost očuvanja starih sorti’. Na tribini su učestvovali stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe i Šumarskog fakulteta te članovi LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari – praktičari i predstavnici škola.

Cilj manifestacije bio je potaknuti još veću brigu za očuvanje, ali i sadnju starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj te ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica u tradicijskim voćnjacima i šumskim površinama. To je bila prilika za razmjenu sjemenja i iskustava, za razgovore o proizvodnji i planovima te za podjelu plemki voća i šumskih voćkarica.

Na štandovima su se mogli probati sokovi i vina, razne vrste kruha i kolača, pekmezi i džemovi te suhomesnati proizvodi, dok su se na štandu Hrvatskih šuma mogle dobiti sadnice jarebike i oskoruše.

- Vjerujem kako ćemo upravo u Cerniku inicirati konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti, najprije u školama, a potom i šire. Ovo je samo početak, a namjera nam je aktivnosti vezane za ovu manifestaciju provoditi tijekom cijele godine - izjavio je Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Općine Cernik.

- Veseli činjenica da su se mnogobrojni entuzijasti iz cijele Hrvatske odazvali unatoč lošim vremenskim prilikama, što pokazuje koliko nam je svima važno da se sačuvaju stare sorte povrća i voća. Planiramo zasaditi takav voćnjak na zemljištu Franjevačkog samostana u Cerniku. Jako nas je puno i u grupi na Facebooku, oko 6.000, koji se bavimo očuvanjem ovog dijela baštine, ali i okoliša te ukazujemo na potrebu zdrave prehrane. Veseli i činjenica da su među izlagačima predstavnici osnovnih i srednjih škola jer upravo mlade moramo naučiti čuvati ono što je vrijedno i dobro - izjavio je Vjeko Hudolin iz Dragalića (OPG Hudolin), inicijator toga događanja, u Hrvatskoj poznat kao poljoprivredni novinar.

Okupljene je pozdravio načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i zahvalio im na svemu što čine da se vrijedne stare sorte sačuvaju i revitaliziraju. Potporu manifestaciji u ime struke dali su Zdravko Tušek, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i saborski zastupnik Davor Vlaović, te župan brodsko-posavski Danijel Marušić, koji je manifestaciju i otvorio.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više