Novosti

Politika

Nastavak Ljetne škole drugim sredstvima

Građanski odbor za ljudska prava organizira konferenciju ‘Optimalni politički okvir za ljudska prava i socijalnu pravednost’ koja će se održati 30. rujna i 1. listopada u Tomislavovom domu na Sljemenu

Nkr3wa6cbi8bp2stt7teseznxe7

Zoran Pusić, predsjednik GOLJP-aZoran Pusić, predsjednik GOLJP-a (foto Jovica Drobnjak)

U okviru projekta ‘Platforma Igmanske inicijative’ Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) organizira konferenciju ‘Optimalni politički okvir za ljudska prava i socijalnu pravednost’ koja će se održati 30. rujna i 1. listopada u Tomislavovom domu na Sljemenu.

‘Nije se teško domisliti da za ljudska prava i socijalnu pravednost postoje i bolji politički okviri od onih kroz koje Hrvatska i njeni susjedi prolaze već jednu cijelu generaciju. Tako dugo da te politike mnogi ljudi prihvaćaju kao sudbinu. Kako to promijeniti, kako doći do političkih okvira gdje će zaštita ljudskih prava biti neupitni standard, gdje će postizanje veće socijalne pravednosti biti samorazumljiv cilj, a širenje nacionalističke i ksenofobične netrpeljivosti biti izbačeno iz glavnih političkih tokova i ograničeno na marginalne stranke i opskurne pivnice?’, navodi se u pozivu na konferenciju kojeg potpisuje Zoran Pusić, predsjednik GOLJP-a.

Konferencija je svojevrsni nastavak Ljetnih škola demokracije, koje su se uz manje prekide održavale više od 20 godina. Međutim, zbog političkog okvira kroz koji je Hrvatska prošla u prvom polugodištu 2016. godine, smanjena su ionako skromna sredstva Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva pa Škola ove godine nije održana.

Nakon što konferenciju otvori Zoran Pusić, o kulturi kao političkom angažmanu govorit će Urša Raukar i Rajko Grlić, o održivosti i politici, Mirela Holy, a o ekonomsko-socijalnoj nejednakosti u Hrvatskoj, Sandra Benčić i Maja Pleić. O kršćanstvu i ljevici izlagat će Peter Kuzmić i Drago Pilsel, a na temu ‘Od degeneracije informiranja u propagandu do sumraka demokracije’, Tomislav Jakić i Boris Pavelić, dok će se na kraju prvog dana konferencije biti prikazan dokumentarni film Igora Gale. Drugog dana sljemenske škole demokracije, o otpuštanju prošlosti i izgradnji povjerenja govorit će Žarko Puhovski i Vesna TeršeliČ, dok će na temu ‘Suprotstavljanje političkom ekstremizmu kroz regionalnu suradnju NVO-a’ izlagati Aleksandar Popov i Vehid Šehić, a ‘Prijedlog obnove socijaldemokratske politike’ predstavit će Želimir Brala i Dragan Markovina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više