Novosti

Kultura

Нaрoднa књижeвнoст кao инспирaциja

Излoжбoм и дaривaњeм нaгрaдa зaвршeн je сeдми Фeстивaл дjeчje илустрaциje нa кojи je стиглo 368 рaдoвa из 28 oснoвних шкoлa с нaстaвoм пo A и Ц мoдeлу, тe вишe пoдoдбoрa Прoсвjeтe, вртићa и рaдиoницa

Large buljan

Goranka Buljan iz Centralne Prosvjetine biblioteke u Zagrebu (foto Nenad Jovanović)

Izložbom radova i darivanjem prigodnih poklona učesnicima zaključen je Festival dječje ilustracije koji za polaznike vrtića i učenike osnovnih škola već sedmi put organizira Centralna biblioteka Prosvjete u Zagrebu. Festival su financirali Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

- Nakon više godina kada su učenici trebali ilustrirati neko od djela naših poznatih književnika, ove godine zamislili smo da učenici crtaju motive iz priča i pjesama narodne književnosti koje su im lako dostupne. Na konkurs, koji smo raspisali sredinom marta, do početka aprila stiglo nam je ukupno 368 radova iz 28 osnovnih škola u kojima se odvija nastava po A i C modelu, pododbora Prosvjete u Borovom Naselju, vrtića u Markušici i radionici "Azbuka kroz igru" koju vodi VSNM u Zagrebu. Uz njih, jedan broj roditelja individualno nam je poslao radove svoje djece, prepoznajući značenje ovog festivala. Mogu navesti primjer porodice s petoro djece od kojih je svako ilustriralo drugu pjesmu, a dvoje od njih je i nagrađeno - rekla nam je Goranka Buljan iz Centralne biblioteke, dodavši da su neka djeca učestvovala s više radova.

Naglasila je da se neke od manjih škola javljaju po prvi put, ali i da mnoga djeca već godinama šalju svoje radove na festival, od vrtića do viših razreda, pa se može pratiti njihov napredak u likovnom izražavanju.

Najveći favoriti kod djece bili su Kraljević Marko, Sveti Sava o kojem postoje brojne priče, Čardak na nebu i na zemlji, ali i pjesme kosovskog ciklusa, rekla je Buljan.

Radovi pristigli na Festival dječje ilustracije (Foto: Nenad Jovanović)

Radove je ocjenjivala grafička dizajnerica Barbara Blasin koje je radove birala u nekoliko navrata, tako da su na kraju za svaku od kategorija - vrtićku i za svaki razred osnovne škole - nagrađena po tri rada. Izabrala je i radove za izložbu na kojoj su u dvorani biblioteke izložena 23 panoa s ukupno 116 radova, koja će se moći pogledati do kraja juna.

Sva djeca dobila su prigodne poklone - bookmarkere, olovke i gumice, a nagrađeni su uz diplome dobili i blokove za slikanje, bojice i uljne pastele. Svi mentori, od učitelj(ic)a i odgajateljica do roditelja, također su dobili prigodne poklone.

- Pokloni se šalju poštom po školama gdje će biti razdijeljeni učenicima, kao i na adrese vrtiće, pododbora Prosvjete i roditelja. Naša želja je da djeca dođu na uručenje poklona i na otvorenje izložbe, što smo jedne godine i uspjeli, ali nemamo sredstva za to - kazala je Buljan, koja se veseli idućem festivalu i novom druženju kroz dječje likovno stvaralaštvo i srpsku književnost.

Zanimljivo je i što su neki od radova s prijašnjih izdanja Festivala korišteni za animirani film

"Slovo na slovo" u produkciji Vida TV kanala, po ideji i animaciji Mihaila Radosavljevića i uz režiju Pere Oreškovića s namjerom da djeca i na taj način vježbati slova azbuke.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više