Novosti

Politika

Dodijeljene nagrade najboljima na Festivalu dječje ilustracije

U zagrebačkoj Biblioteci SKD-a 'Prosvjeta' dodijeljene su nagrade i otvorena izložba radova učenika osnovnih škola koji su učestvovali na trećem po redu Festivalu dječje ilustracije na temu pjesama Ljubivoja Ršumovića

Zadnjeg novembarskog dana u dvorani Biblioteke SKD-a 'Prosvjeta' u Zagrebu dodijeljene su nagrade i otvorena izložba radova učenika osnovnih škola koji su učestvovali na trećem po redu Festivalu dječje ilustracije. Ove godine trebalo je pročitati djela poznatog pjesnika Ljubivoja Ršumovića i ilustrirati omiljene likove ili scenu iz nekog od njih.

Na Festivalu svake godine učestvuje sve više učenika; ove godine stiglo je ukupno 146 radova iz skoro svih krajeva Hrvatske, među kojima su i četiri rada iz Srbije - dva iz Beograda, od kojih je jedan nagrađen, kao i po jedan iz Kragujevca i Užica.

- Radove je pregledao žiri na čelu s Borivojem Dovnikovićem Bordom, za svaki razred dodijeljene su po tri nagrade, a ukupno je izloženo 70 radova - rekla je voditeljica Biblioteke Goranka Buljan. Festival su financirali Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije te Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH.

U svom govoru Bordo se podsjetio kako je prvi put uzeo olovku u ruke prije više od 80 godina kao četverogodišnjak i crtao na papirima iz trgovina koji su, kako je rekao, bili kvalitetniji od današnjih.

- Otac je sačuvao te moje rane crteže i ostavio mi ih u amanet, da bih ja 80-ak godina nakon žirirao dječje radove iz kojih se može iščitati budućnost jednog djeteta. Ja nisam imao u planovima ništa osim da budem crtač. Tako će i neki među djecom možda ilustrirati knjige ili animirati filmove - rekao je Bordo.

- U ovoj dvorani nikad nije bilo ljepše publike nego sada – kazao je generalni sekretar 'Prosvjete' Slobodan Živković, ističući da je i ovaj konkurs pokazao dječju talentiranost.

Nakon uručenja nagrada, Svetlana Patafta i Krešimir Fijačko iz Teatra Puna kuća prikazali su žonglersku predstavu 'Bilo jednom jedno sunce', a nakon toga održali i tečaj žongliranja.

- Nastojali smo djeci na interesantan način predstaviti cirkusku umjetnost i dati im priliku da žongliraju - rekla je Patafta za Novosti, ističući da su natječaji dobra prilika da se djeca potaknu da se bave umjetnošću, da crtaju i pišu, naglasila je.

- Ovo je do sada najbrojniji odziv, a s četiri rada iz Srbije može se reći da je postao i međunarodni - rekla nam je voditeljica Biblioteke Snježana Čiča. – Ove godine festival smo radili zajedno s Majom Matić iz Centra za obrazovanje 'Sava Mrkalj', a radove smo grupirali, ne po uzrastu djece, nego po pjesmama koje su bile inspiracija za njih. Imamo ideju da iduće godine, osim učenika osnovnih škola, uključimo i djecu predškolskog uzrasta, mlađu braću i sestre učesnika koji bi također htjeli sudjelovati. Tako bi se djeca najmlađeg uzrasta upoznala s književnošću srpskih autora - kazala je.

Maja Matić rekla nam je je da je zadovoljna odazivom i da je ispunjen cilj da se u biblioteci okupi što više djece, da se druže, uče i uživaju. - Zadovoljni smo brojem djece i radova i vjerujem da ćemo taj broj udvostručavati svaku godinu - rekla je.

Među nagrađenima je i Goran Rajić, učenik prvog razreda škole 'Katarina Zrinski‘'iz Krnjaka kojem je, kako nam je rekao, likovni uz tjelesni odgoj jedan od najomiljenijih predmeta. - Drago mi je da sam nagrađen, a još više što sam u Zagrebu upoznao drugu djecu - rekao je Goran.

Njegova učiteljica Romana Milovanović naglasila je da natječaji jako puno znače za djecu jer za svoje radove dobivaju pohvale i izvan mjesta u kojima žive. - Šteta što nije moglo doći svih osam učenika prvog razreda koji su svi sudjelovali na natječaju. Kad sam im saopćila da imamo i nagradu, svi su se veselili s Goranom. Mi smo multikulturalna sredina i djecu i učimo da smo svi zajedno. Tako se odnosimo i prema likovnim natječajima za koje smo posebno motivirani - rekla je Romana Milovanović koja, osim što je učiteljica razredne nastave, vodi i likovnu grupu u školi, pa im ne promakne ni jedan natječaj.

A Aleksandar Pantelić iz Beograda, čiji je sin Pavle, učenik šestog razreda, među nagrađenima objasnio je kako se Pavlov rad našao ‘u igri‘. - Moj sin ide i u školu crtanja kod jednog karikaturiste iz Kragujevca koji je radio za Politikin zabavnik. Direktor biblioteke u Kragujevcu sarađuje s 'Prosvjetom' i njegov profesor crtanja je saznao za konkurs od njega. Ostalo je historija - rekao je Aleksandar, dok je Pavle rekao da mu je drago što je prvi put u Zagrebu i što je upoznao vršnjake.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više