Novosti

Kronika

Prosvjeta se osovila

U plusu smo za 550.000 kuna. Situacija u pododborima je dobra, kaže Slobodan Živković, generalni sekretar SKD-a Prosvjeta

Ywnjwwhfb5i7p3a3ydej8vky47d

Slobodan Živković

U Zagrebu je 16. jula održana 21. sjednica Glavnog odbora SKD Prosvjeta. Na dnevnom redu sjednice usvojen je izvještaj o radu SKD Prosvjeta za 2019. godinu kao i financijski izvještaj za prošlu godinu u kojoj je, prema ocjeni uprave, ostvaren pozitivan rezultat. Generalni sekretar Društva Slobodan Živković kaže da je u protekloj godini nastavljeno sa smanjivanjem duga i obaveza koje je nova uprava zatekla u Prosvjeti.

- U plusu smo za 550.000 kuna jer imali smo manje troškova nego što smo imali prihoda. Situacija u pododborima je dobra, pojedini pododbori nisu bili aktivni u prethodnom periodu, ali s promjenom rukovodstva i oni su počeli proizvoditi programe. Stabilizacijom financija svih pododbora i samog Društva osigurana je mogućnost da pododbori kvalitetnije provode programe koji su bili predviđeni za prošlu godinu - rekao je Živković.

Od početka ove godine osnovana su četiri Prosvjetina pododbora: u Velikom Pogancu, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci i u Tenji nadomak Osijeka.

Članovi Glavnog odbora raspravljali su o aktualnoj situaciji vezanoj za porast broja zaraženih virusom Covid-19 i utjecaju na redovan rad pododbora. Sve ljetne škole su otkazane, pa tako i ljetna škola srpskog jezika Sava Mrkalj. Prosvjeta će u zato realizirati dopisno-konzultativnu nastavu kojom će se na neki način zamijeniti ljetna škola, jer je bitno da djeca nastave s učenjem jezika i kulture.

- Sve aktivnosti se koordiniraju uz suglasnost sa stožerima civilne zaštite koji su nadležni u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Programi i njihova realizacija su nam veoma važni, međutim prioritet je zdravlje ljudi. Manifestacije koje su trebale biti održane početkom 2020. odgođene su za drugu polovicu godine – kazao je Živković.

Na Glavnom odboru potvrđene su odluke svih održanih izbornih skupština u pododborima koje su bile prolongirane zbog pandemije korona virusa, a Živković kaže da je većina pododbora, njih 47, dosad održala skupštine. Nakon svih održanih skupština, početkom septembra planira se održavanje Glavne izborne skupštine SKD Prosvjeta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više