Novosti

Kronika

Спрeмни зa нoрмaлизaциjу

Нaдaмo сe дa ћe сe eпидeмиoлoшкa ситуaциja пoбoљшaти тoликo дa нaстaвимo рeaлизирaти прoгрaмe пoдoдбoрa и мaнифeстaциje у oргaнизaциjи Прoсвjeтe, кaжe Слoбoдaн Живкoвић, гeнeрaлни сeкрeтaр СKД-a Прoсвjeтa

Vsgvu1k8aujzno9pk7iki8ihbor

Slobodan Živković

Koliko su epidemiološke mjere i ograničenja vezana uz širenje korona-virusa utjecali na aktivnosti Prosvjete od sredine marta?

Sve što se dešavalo dosta je utjecalo na rad SKD-a: zabrana okupljanja faktički je zamrznula kompletne aktivnosti naših pododbora, onemogućivši realizaciju redovitih programa, ali i održavanje izbornih skupština koje su Statutom predviđene za prvu polovicu ove godine. Veliki broj planiranih manifestacija je odgođen, a kako su one od velike važnosti za sredine u kojima žive pripadnici našeg naroda, nadamo se da će se epidemiološka situacija što prije poboljšati toliko da ih možemo nastaviti realizirati.

Koliku je štetu nedavni potres nanio Prosvjetinim nekretninama u Zagrebu i je li sanacija već u toku?

Potres nam je pričinio veliku štetu, no srećom nije ugrozio statiku i konstrukciju objekata u našem vlasništvu, pa su sve zgrade i dalje u funkciji bez ikakvih ograničenja; potres i epidemija nisu prekinuli ni rekonstrukciju krovišta u Preradovićevoj 21, koja je već prije bila započela. Osim toga, svi su objekti pravodobno osigurani i od posljedica potresa, pa smo trenutačno u fazi naplate štete po policama ili sanaciji oštećenja. Inače, prve procjene govore da štete na našim zgradama premašuju iznos od 750.000 kuna.

Jesu li članovi i aktivisti Prosvjetinih odbora participirali u humanitarnim akcijama nakon potresa i za vrhunca epidemije te kako surađujete s drugim organizacijama zajednice?

Već dulje vrijeme veoma dobro surađujemo sa svim važnijim srpskim organizacijama u Hrvatskoj, ponajprije SNV-om, ZVO-om te SPD-om Privrednik; bez te suradnje i njihove pomoći, vjerojatno se ne bismo uspjeli održati u donedavno teškoj situaciji i krizi u kojoj smo bili. To se zajedništvo potvrdilo i za aktualnih nevolja, pa su se svi naši pododbori uključili u aktivnosti čiji je nositelj SNV-a, nastojeći dati svoj doprinos svima koje su pogodila ova teška vremena i do kojih smo uspjeli doprijeti. Zato smo veoma ponosni na sve svoje članove koji su bili u organizaciji pružanja pomoći.

Koliko će trebati vremena da se po pododborima provedu izbori i izaberu novi vodeći ljudi Prosvjete?

S obzirom na dobru organiziranost pododbora ali i činjenicu da smo i prije epidemije odradili većinu predizbornih aktivnosti, siguran sam da ćemo izborne skupštine vrlo brzo nakon popuštanja ograničavajućih mjera moći organizirati u svim pododborima u kojima do njih još nije došlo, a potom će, u Statutom predviđenom roku, biti sazvana i glavna izborna skupština Društva.

Što mislite je li u vašem mandatu, neovisno o epidemiji i potresu, dovoljno toga urađeno, odnosno je li Prosvjeta uspjela nadići probleme koje ste naslijedili?

Nezahvalno je da o rezultatima svoga rada govorimo upravo mi koji smo dobili priliku i obavezu da preuzmemo Prosvjetu u jednom vrlo teškom, pa i vrlo opasnom trenutku. No unatoč kratkoći vremena koje smo imali na raspolaganju i velikim problemima koje smo zatekli, mislim da je zahvaljujući golemom angažmanu svih članova ipak dosta napravljeno: Društvo je financijski i organizacijski konsolidirano do mjere da je potpuno funkcionalno na svim svojim razinama. Riješen je dobar dio naslijeđena duga, koji smo samo lani smanjili za 550.000 kuna. Osigurana je likvidnost za nesmetanu realizaciju svih planiranih aktivnosti i projekata, a radilo se i na podizanju kvalitete postojećih programa te osmišljavanju novih, koji će sadržajem i formom zadovoljavati afinitete i potrebe novih članova i nove publike, ponajprije mladih. Jako je bitno i to da smo od daljnjeg propadanja spasili vrijednu imovinu, odnosno poduzeli pravne mjere da zaštitimo interese Društva po tom pitanju.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više