Novosti

Društvo

Napad je najgora obmana

Vlada napada pučku pravobraniteljicu zbog njenih stavova o financiranju revizionista. No filoustaške udruge su se kandidirale za državna sredstva objašnjavajući svoje stavove eksplicitno

Pkssgbtc92e5g14kzdcaz0sjfv2

Članovi Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Napadajući zadnji izvještaj pučke pravobraniteljice Lore Vidović, Vlada je upotrijebila naramak neistina u pokušaju da minimizira njene kritike na račun proračunskog financiranja otvorenog proustaškog revizionizma. Zasmetao joj je i njen osvrt na činjenicu da je Ministarstvo hrvatskih branitelja 2018. godine financiralo udruge, poput Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje ‘revidiraju povijest negiranjem razmjera počinjenih zločina te veličaju i slave ustaški pokret i NDH’. Pravobraniteljici su odgovorili da je ministarstvo Tome Medveda financiralo takve projekte jer na natječaju Društvo nije izrazilo namjeru zaobilaženja istine o karakteru ustaškog režima, ublažavanju ili negiranju njegovih posljedica. Vlada je stoga predložila pravobraniteljici da svoja izvješća ‘treba u većoj mjeri temeljiti na podacima dobivenim od nadležnih tijela državne uprave’, a ne na drugim izvorima, pogotovo ne medijima.

Zahvaljujući Zakonu o pravu na pristup informacijama, Novosti su u srpnju ove godine dobile i analizirale spornu natječajnu dokumentaciju na temelju koje je Društvo dobilo novac od Ministarstva branitelja. Iz tih se papira nametnuo radikalno suprotan zaključak od onoga kojim se sada ograđuje Vlada. U projektu nazvanom ‘Otkrivanje istine o logoru Jasenovcu kao podrška sudionicima i stradalnicima 2. svjetskog rata’ Društvo je, za početak, navelo statutarnu odredbu prema kojoj istražuje i ‘poslijeratni logor za uništavanje hrvatskih domoljuba i njemačke nacionalne manjine u Jasenovcu’. Stavi li se po stranu historijska laž o ‘poslijeratnom logoru’ i sugestija da su nacifašisti ‘hrvatski domoljubi i njemačka nacionalna manjina’, najskandaloznija je spoznaja da su članovi kao razloge za prijavu naveli empirijsko potvrđivanje ‘činjenice’ prema kojoj se Jasenovac ‘ne smatra logorom smrti’. To doista piše u projektnoj dokumentaciji, za koju Vlada tvrdi da u njoj nije ‘izražena namjera zaobilaženja istine’ o fašizmu. ‘Kako je Društvo krenulo s dokazivanjem činjenica kako Jasenovac nije bio četverostruki, već trostruki logor (bez logora smrti, op. a.), odlučilo se načiniti korak dalje te (…) prezentirati niz činjenica koje će prikazati što se tamo točno zbivalo’, stoji u dijelu objašnjenja koje jasno pokazuje da je Vlada novac zapravo dala za negiranje ustaških zločina.

U drugim dijelovima dokumenta Društvo nastupa rijetko viđenim cinizmom. Tvrdi da trebaju financije zbog ‘osude fašizma i ostalih totalitarnih sustava’ te ‘zaštite digniteta žrtava i odavanja počasti patnjama’ koje su proživjele jer se njihovi iskazi u današnjoj Hrvatskoj ‘ne uzimaju dovoljno ozbiljno’. Obećali su da će projekt dovesti do konačnog rješavanja ‘brojnih polemika u društvu i pravilnog informiranja javnosti temeljem empirijski provjerenih činjenica’.

Unatoč tome što je Društvo u stvarnosti pregazilo svaki navedeni cilj, Ministarstvo branitelja je ležerno prihvatilo pravdanje provedbe ovog projekta. U izvještaju Društva iz studenoga 2018. piše da ‘nije bilo odstupanja od prijedloga projekta te je proveden prema najavljenim rokovima i rasporedu rada’. Kao dodatna vrijednost projekta navedena je objava skandalozne revizionističke knjige ‘Radni logor Jasenovac’ Igora Vukića.

Tijekom 2018., za vrijeme kandidature, rad Društva izazvao je niz osuda međunarodne i hrvatske javnosti. Svjedočenja pojedini žrtava, čiji su dignitet obećali zaštititi, nadriznanstvenici su na koncu proglasili neistinama u dijelovima koji se odnose na masovna ubijanja i mučenja zatvorenika. Osim toga, Ministarstvo zadnja dva mjeseca odbija Novostima otkriti imena ‘stručnjaka’ koji su dodijelili novac za ovaj projekt. Uporno uskraćuju informacije koje bi trebale biti dostupne javnosti, pod obrazloženjem da članovi stručne komisije ne žele da ih se imenuje. Ministarstvo to obrazlaže željom da im ‘zaštiti integritet’.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više