Novosti

Politika

Nagrađeni pedofil

Općina Bibinje smatra da je don Nedjeljko Ivanov zaslužio nagradu za životno djelo, iako je čak i Katolička crkva potvrdila da je od 1970-ih do sredine 1990-ih godina prošlog stoljeća masovno bludničio nad bibinjskim dječacima

O2vizw2zdmyccxv27i22psa5myp

Don Nedjeljko Ivanov (sjedi) (foto CROPIX)

Općina Bibinje i općinsko vijeće smatraju da je don Nedjeljko Ivanov zaslužio nagradu za životno djelo, iako je godinama zlostavljao najmanje stotinu djece iz ovoga mjesta. Takav zaključak nameće se nakon što smo, istražujući pozadinu tog pedofilskog skandala, prije nekoliko tjedana pitali općinu zašto mu nije oduzeta nagrada iz 2011. godine, iako je čak i Katolička crkva potvrdila da je od 1970-ih do sredine 1990-ih godina prošlog stoljeća masovno bludničio nad bibinjskim dječacima. U prvom telefonskom razgovoru, općinski službenik je rekao da će odgovorit na naš upit, ali je naknadno poručio da ipak neće poslati nikakav komentar, upućujući nas pritom na Općinsko vijeće koje je Ivanovu dodijelilo nagradu. Na čelu vijeća bio je Ivan Šimunić, danas i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport u Zadarskoj županiji. Kao dijete, Šimunić je bio ministrant don Ivanova. Ni on, međutim, nije odgovorio na naš zahtjev za razgovorom.

- Iako se radi o dodatnom ponižavanju svih nas koje je Ivanov zlostavljao, ponašanje bibinjskih vlastodržaca ne iznenađuje - kaže nam jedna od brojnih žrtava ovog svećenika.

- To je kontinuitet u ponašanju male bogobojazne sredine koja je umjesto seksualnog predatora od prvoga dana osuđivala istraumatizirane žrtve jer su odlučile progovoriti - poručio je.

Priča o Ivanovu objavljena je u medijima 2012. godine zahvaljujući iskazima njegovih žrtava. Svećenik, međutim, zbog zastare i – tvrde naši izvori – crkvenog zataškavanja, nikada nije kazneno odgovarao. Bivši Ivanovljevi ministranti rekli su nam da je Zadarska nadbiskupija sve znala još 1990-ih, ali ga nikad nije prijavila policiji.

- Nakon izbijanja skandala, jedan svećenik jasno mi je rekao da je sredinom 1990-ih osobno upozorio tadašnjeg nadbiskupa Ivana Prenđu o ponašanju Ivanova. Zbog tih spoznaja odbio je biti Ivanovljev pomoćni župnik - prepričao nam je sugovornik.

Umjesto u zatvoru, Ivanov je na kraju završio u umirovljeničkom domu nedaleko od Zadra, gdje smještaj košta tisuću eura mjesečno. Sve o trošku Zadarske nadbiskupije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više