Novosti

Politika

Možemo! pred sudom

Apsurd je, kako je to objasnila saborska zastupnica Sandra Benčić, da je kvota postavljena s ciljem da inače podzastupljene žene više participiraju u politici, a ne muškarci

Large intrigator  borki

Sandra Benčić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Priča kaže da je Josip Broz Tito jednom prilikom poručio sucima "da se ne trebaju držati zakona kao pijan plota". Premda je povod bio potpuno različit, ovaj Titov savjet hladno bi se mogao primijeniti na suca/sutkinju koji vodi spor što ga je Državno odvjetništvo pokrenulo protiv platforme Možemo! Možemovci su se, naime, našli pred osječkim sudom zbog prevelike zastupljenosti žena, odnosno podzastupljenosti muškaraca na svojoj kandidacijskoj listi za osječko Gradsko vijeće.

Da cijela priča bude apsurdnija i nevjerojatnija, DORH nije pogriješio kad je podigao prijavu i zatražio kaznu od 40.000 kuna. Platforma Možemo! uistinu nije imala ravnopravnu zastupljenost, koja po Zakonu o ravnopravnosti spolova predviđa da na kandidacijskoj listi mora biti minimalno 40 posto osoba podzastupljenog spola, a oni su od 31 osobe imali 23 žene. Apsurd je, međutim, kako je to objasnila saborska zastupnica Sandra Benčić, da je kvota postavljena s ciljem da inače podzastupljene žene više participiraju u politici, a ne muškarci. Benčić je također kazala da se radi o "klasičnom apsurdu našeg pravosudnog sustava", gdje se norma koristi u potpuno suprotnom smjeru od predviđene svrhe, te je izrazila nadu da će osječki Općinski sud uvidjeti da bi takva primjena zakona dovela do potpune suprotnosti onome zbog čega je taj zakon pisan. "Dok se protiv drugih stranaka, poput HDZ-a, podižu optužnice zbog korupcije, moram reći da sam ponosna što su protiv nas podigli optužnicu upravo radi ovog razloga, i moram reći koliko je to apsurdno", istaknula je Benčić i najavila da će zbog ovog pitanja Možemo!, ako treba, ići i do Ustavnog suda, pa i do Europskog suda za ljudska prava.

Zakonom je definiran i konkretan cilj, a to je da u tri izborna ciklusa bude 52 posto žena u tijelima političke reprezentacije, onoliko koliko ih ima i u stanovništvu Hrvatske. Koliko se u tome uspjelo najbolje ilustrira podatak da je u Saboru tek nešto više od 20 posto žena, a u osječkom Gradskom vijeću nema ih ni toliko.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više