Novosti

Društvo

Matanić seksualno uznemiravao glumice

Nakon što je objavljeno kako je redatelj Dalibor Matanić godinama slao neprimjerene poruke seksualnog sadržaja, uglavnom mlađim glumicama, oglasio se režiser objašnjavajući da je to radio pod utjecajem droge i alkohola, ispričao se i kazao da je na liječenju od ovisnosti

Large matanic

Dalibor Matanić (foto Dubravka Petrić/PIXSELL)

Dalibor Matanić, najuspješniji hrvatski redatelj, godinama je slao neumjesne poruke glumicama i stvarao neugodne situacije na snimanjima, objavio je Večernji list koji je razgovarao s većim brojem žrtava, uglavnom mladih djevojaka.

Malo prije objave teksta u petak navečer na društvenim mrežama oglasio se sam Matanić koji je kazao da je neprimjerene poruke slao pod utjecajem droge i alkohola te da je na liječenju od ovisnosti. "Dijelu žena već sam se osobno ispričao i molio za oprost. Nastavit ću to najponiznije i s punim respektom raditi tijekom liječenja", istaknuo je Dalibor Matanić u objavi koja je kasnije obrisana.

Napisao je kako se kaje te neizmjerno žali zbog svojih postupaka i da se povlači iz javnosti.

"Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode..

Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga. Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava. Volio bih prije svega da u ovome budem primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivom terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje. Dijelu žena već sam se osobno ispričao i molio za oprost. Nastavit ću to najponiznije i s punim respektom raditi tijekom liječenja", napisao je, između ostalog, Matanić, apelirajući na medije da mu zaštite obitelj.

"Najbitnije u svemu ovome je da sam ja u potpunosti osvijestio da je to što sam radio neprihvatljivo, tog nisam bio svjestan i nisam razumio svoju poziciju na ispravan način. Nema opravdanja za pogreške koje sam počinio, predan sam radu na sebi kako se takvo ponašanje i postupci ne bi nikada ponovili. Spreman sam snositi posljedice, suočiti se s problemima koje imam, ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj obitelji, koja s ovim nema ništa. Napravio sam puno umjetničkih uspjeha za ovu zemlju, ali vjerujte mi da bi iste sekunde sve to mijenjao samo da sam na trenutak bio bolji muž, bolji otac i manje povrijedio druge... Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumijevanje s obzirom na to da sam na liječenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao. Hvala svima, naročito glumcima na iskrenoj podršci", napisao je Matanić.

Večernji list zadnjih je tjedana razgovarao s velikim brojem žrtava Matanićeva nametljivog i uznemiravajućeg ponašanja koje su odreda ogorčene zavjetom šutnje koja se oko svega stvarala, pogotovo od istaknutijih hrvatskih feministica i ženskih časopisa koji su za sve već jedno vrijeme znali. Slušajući priče onih koje su progovorile, dvije stvari postaju jasne: prvo, radi se o problemu koji traje najmanje deset godina i drugo, on je u poslovnom okruženju, a pogotovo na setovima reklama, bio normaliziran ili opravdavan rečenicama poput "ma to je Dado" ili "on se tako zeza", ostavljajući žrtve u osjećaju nemoći, straha i srama.

U svojoj komunikaciji, Matanić je uglavnom posezao za porukama seksualnog sadržaja koje je slao velikom broju žena. Kao da zna "kome može", birao je uglavnom mlade glumice i suradnice, često opravdavajući kontakte ponudama za posao, nakon čega bi ih nagovorio da prijeđu na Viber, platformu u kojoj je aktivirao nestajuće poruke, otežavajući bilo kakvo čuvanje dokaza. Viber ima i funkciju koja pošiljatelja obavještava ako primateljica njegovih poruka snimi sliku zaslona, što ih je nekoliko pokušalo učiniti. Matanićeve reakcije na to bile su bijes i tvrdnje da se samo šalio.

"Prvo nelagodno iskustvo s njim imala sam prije deset godina, kada je kolegu i mene na snimanju jedne reklame tjerao na seksualnu interakciju, što sam odbila. Povukla sam se iz tog kruga i jedno vrijeme imala mira, ali prije nešto više od dvije godine počeo mi se opet javljati, porukama u bilo koje doba dana ili noći, uporno me pozivajući na "secret white partyje", što god to značilo. Rekla sam mu da ću njegove poruke pokazati drugima, da imam zaručnika i da me pusti na miru, na što bi uvijek rekao da se samo šalio, povukao se i nakon nekoliko mjeseci nastavio po starom. Ako bismo se sreli uživo, pogotovo ako je bio s obitelji, djelovao je kao da mu je neugodno. Tek sam kasnije saznala da su i druge cure imale isti problem", ispričala je jedna glumica za Večernji.

Zbog seksualnog predatorstva ostao je bez posla na velikoj europskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis te predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, jer su do producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao. S Matanićem neće više raditi niti Drugi plan, producentska kuća s kojom je godinama surađivao. „Suradnju smo planirali, ali odlučili smo je ne realizirati kada smo došli do saznanja da se moguće neprimjereno ponašao prema ženama. Na prethodna dva projekta na kojima smo radili nikada nismo dobili ni informaciju ni prijavu njegova moguće neprimjerenog ponašanja prema ženama. Naša produkcijska kuća poznata je po nultoj toleranciji prema bilo kakvom obliku uznemiravanja, nasilja ili diskriminacije u radnom okruženju, osobito prema kolegicama“, rekao je za Večernji Nebojša Taraba, producent s kojim je Matanić snimao seriju "Novine" prikazanu na Netflixu i "Šutnju" za HBO, a bila je najavljena i njihova suradnja na velikoj europskoj koprodukciji "Greater Adria" čije je snimanje trebalo početi na jesen.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više