Novosti

Društvo

Kričkoviću potvrđeno 10 godina za ratni zločin

Odlukom Vrhovnog suda potvrđena je prvostupanjska presuda Županijskog suda u Rijeci kojom je Rajko Kričković osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca u kolovozu 1995. godine

Large pravda foto

Ilustracija (foto Miranda Čikotić/PIXSELL)

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci čime je postala pravomoćna presuda kojom je Rajko Kričković osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca u kolovozu 1995. godine, objavila je agencija Hina.

Najviši sud je, ne objavivši identitet optuženika, istaknuo kako je Kričkoviću kao otegotna okolnost cijenjeno da je lišio života tri osobe koje je poznavao od ranije i da te osobe nikako nisu ugrožavale vojne akcije odnosno sigurnost pripadnika vojske kojoj je pripadao Kričković. Kao otegotna okolnost cijenjeno je i što je treća žrtva zapaljena živa u kući, dodao je Vrhovni sud.

Olakotnim je cijenjena Kričkovićeva dosadašnja neosuđivanost i narušeno zdravstveno stanje, dok kao olakotnim nije cijenjeno sudjelovanje u Domovinskom ratu, jer je Kričković počinio ratni zločin kao sudionik Domovinskog rata. Uz to, Kričković se na temelju mobilizacijskih poziva priključio vojsci, a prije toga je pobjegao u inozemstvo da bi izbjegao mobilizaciju, nadodao je najviši sud.

''Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano'', zaključio je Vrhovni sud.

Utvrđeno je da je Kričković, tijekom VRO Oluja na predjelu Ljubovića, sudjelovao u izvlačenju poginulih suboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovom pokopu u Zagrebu. Nakon toga se vratio u svoju postrojbu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gdje je zatekao svoju zapaljenu kuću. Potom je pred susjednom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su nastojali pobjeći od njega u šumarak. Njihovu majku Maru, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tijekom suđenja.

Kako su Novosti pisale, od prvog ulaska hrvatskih snaga u Kijane pa do konca rujna 1995. godine u selu je ubijeno 14 civila, među kojima čak devet žena. O nekim užasnim detaljima zločina, u kojem je bilo i silovanja i odsijecanja glava, svojevremeno su javno svjedočili Svetko Bolta i Nikola Jelača koji su, skriveni u obližnjoj šumi, vidjeli sve što se događalo. Oba svjedoka su u međuvremenu preminula. Vijeće Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić u ožujku 2019. donijelo je nepravomoćnu presudu protiv Rajka Kričkovića utvrdivši da je u periodu od 15. do 28. kolovoza 1995. kao pripadnik 118. domobranske pukovnije HV-a počinio ubojstva Radomira Sovilja, njegove sestre Mire i njihove majke Mare. Osuđen je na deset godina zatvora.

U Kijanima je tokom Oluje ubijeno 14 osoba. Kričković je jedini koji je kazneno odgovarao.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više