Novosti

Politika

Krajem ožujka prvi marš za prava trans i inter osoba

‘Kako su naše zajednice jedna od glavnih meta fašističkih grupa koje se protive Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ravnopravnosti, odlučili smo poslati jasne poruke ponosa i prkosa, bunta protiv polaganja prava na naša tijela, umove i živote’, poručuju organizatori marša koji će se održati u Zagrebu

Rxj1h2jhuc6pebs92bzwc4kixkf

(foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Prvi zagrebački Balkanski trans inter marš u organizaciji udruga Trans Aid, Trans mreža Balkan i Asocijacija spektra održat će se 30. ožujka ove godine s početkom u 15 sati na Trgu žrtava fašizma. Od tamo će sudionici prošetati rutom preko Trga hrvatskih velikana, Jurišićevom do Trga bana Josipa Jelačića te Praškom do parka Zrinjevac, gdje će se održati prigodni program.

‘Kako su naše zajednice jedna od glavnih meta fašističkih grupa koje se protive Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ravnopravnosti trans i inter zajednica odlučila je manifestirati svoj pokret te poslati jasne poruke ponosa i prkosa, bunta protiv polaganja prava na naša tijela, umove i živote te protiv svih oblika opresije kroz održavanje Balkanskog Trans Inter Marša’, stoji u najavi organizatora. Napominju kako žele pokazati da njihove zajednice iz različitih zemalja ‘stoje zajedno u namjeri’ da stanu na kraj napadima na njihove ličnosti, tijela i živote te poručuju da je ‘margina mjesto otpora, a ne kontrole i pokornosti’.

‘Naša solidarnost ne prestaje na granicama, govori sve jezike i mi čvrsto stojimo uz sve osobe čija se ljudska prava i dostojanstvo narušavaju’, stoji u priopćenju organizatora.

Ovim maršom navedene udruge zahtijevaju usklađenje zakonodavnih okvira i praksi s europskim preporukama, odnosno Rezolucijom o pravima trans osoba (2015.) i Rezolucijom o pravima interspolnih osoba (2019.).

Nadalje, zahtijevaju slobodu odlučivanja o svojim tijelima, ‘kroz potpuno poštivanje samoodređenja i tjelesnog integriteta za svako trans i rodno varijantno dijete, svaku odraslu trans i rodno nebinarnu osobu te za svaku interspolnu bebu, dijete, i odraslu osobu’.

Traže i slobodnu i jednostavnu promjenu dokumenata, odnosno pravno priznanje roda, spola i imena temeljeno isključivo na samoodređenju te dostupnu i besplatnu zdravstvenu zaštitu, kao i adekvatno procesuiranje govora mržnje.

‘Vjerujemo da nema slobode ni za koga bez slobode za svako biće!’, zaključuju iz organizacije marša.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više