Novosti

Kratko & jasno

Diana Avdić: Transrodni prijatelji

Zagreb će narednih 15 dana biti ukrašen plakatima koji prikazuju trans osobe sa svojim prijateljima, partnerima ili članovima obitelji. Kampanja će kulminirati dvodnevnim simpozijem o zdravlju transrodnih osoba, kaže izvršna koordinatorica udruge kolekTIRV

Large intrigator  mini

(foto Željko Hladika/PIXSELL)

Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba KolekTIRV obavila je veliko istraživanje, predstavite nam ga ukratko.

KolekTIRV je proveo značajno istraživanje o stavovima javnosti o transrodnosti u Hrvatskoj, u suradnji s agencijom Ipsos. Istraživanje je prvo takve vrste u Hrvatskoj i provedeno je putem telefonske ankete na reprezentativnom uzorku punoljetnih građanki i građana. Rezultati istraživanja pružaju snažnu podršku inkluzivnosti i jednakosti za transrodne osobe u Hrvatskoj te pokazuju da većina građana podržava prava i prihvaća transrodnost kao dio društva. Rezultati istraživanja nam u potpunosti daju za pravo poručiti transfobnim i homofobnim aktivistima, s kojima mišljenje dijeli tek desetak posto građana, da im nije mjesto u tijelima i institucijama koje odlučuju o našim pravima.

Već se više od 10 godina, kao jedina organizacija civilnog društva koja se bavi specifično trans pravima, bavimo edukacijom i senzibiliziranjem društva o trans pravima i zajednici. Primjećujemo da se kroz vidljivost i edukaciju društvo mijenja, odnosno, prihvaća TIRV osobe, a to su upravo rezultati rada udruge i svih aktivista i aktivistkinja koji se bave ovom temom. Upravo je istraživanje važno za društvo da i ono samo može uvidjeti kako ipak živimo u zajednici koja prihvaća što dodatno osnažuje pojedince za prihvaćanje i empatiziranje.

Kakve ste rezultate dobili?

Prema istraživanju gotovo 38 posto građana Hrvatske prihvatilo bi transrodnu osobu kao bliskog člana obitelji ili prijatelja. Ovo je značajan podatak jer ukazuje na rastuću inkluzivnost i podršku unutar obitelji i društva prema trans osobama. Samo 11 posto građana ima negativan dojam o transrodnim osobama – misli da je to bolest koju ne treba prihvaćati i treba ju liječiti.

Međutim, veći broj građana (62 posto) misli da društvo ima većinski negativan stav prema trans osobama. Ovo ukazuje na potrebu za daljnjim edukacijama i osvještavanjem javnosti kako bi se smanjila percepcija negativnih stavova - predrasuda o predrasudi! Gotovo 40 posto građana u potpunosti prihvaća transrodnost kao prirodnu pojavu i jedan od mogućih osjećaja rodne pripadnosti što je važno jer ukazuje na evoluciju stavova prema različitim identitetima i osjećajima rodnog identiteta.

Istraživanje je također pokazalo da natpolovična većina građana podržava prava trans osoba, kao što su mogućnost odabira spola u osobnim dokumentima, pravo korištenja toaleta prema izjašnjavanju, te zapošljavanje u poslovima koji uključuju rad s djecom. Čak i prava koja su percipirana kao manje prihvatljiva, kao što su pravo na posvajanje djece i operacije o trošku javnog zdravstvenog sustava, podržava značajan broj građana (35-40 posto).

Građani Hrvatske dakle ipak nisu tako netolerantni?

Zapravo se radi o tome da prihvaćanje dolazi iz bliskosti, poznavanja i ljudi koje supostoje u određenim enklavama. Upravo nam to govori da mržnja, transfobija i strah dolaze iz nepoznavanja i nepoznatog, a ne istinskog stava ili mržnje.

Pokrenuli ste kampanju "Ja sam kao ti", što je njezin cilj?

Cilj kampanje je informiranje i osvještavanje javnosti o izazovima s kojima se transrodne osobe susreću u našemu društvu. Takva se kampanja provodi prvi puta u Hrvatskoj i njom želimo ukazati na potrebe i probleme transrodnih osoba – prije svega na jednostavan pristup zdravstvenim uslugama i život bez diskriminacije.

Kampanju vodimo pod sloganom "Ja sam kao ti" kroz koji ukazujemo na to koliko smo svi slični, ali i na ono što je transrodnim osobama uskraćeno, a ne bi smjelo biti. Tokom narednih 15 dana, Zagreb će biti ukrašen plakatima koji prikazuju trans osobe sa svojim prijateljima, partnerima ili članovima obitelji. Kampanja će kulminirati dvodnevnim simpozijem o zdravlju transrodnih osoba u Zagrebu.

Simpozij o zaštiti zdravlja transrodnih i rodno raznolikih osoba održat će se 8. i 9. ožujka u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Na simpoziju će izlaganja održati vrsni međunarodni i domaći stručnjaci za zdravlje transrodnih i rodno raznolikih osoba, te predstavnice i predstavnici relevantnih institucija i organizacija civilnog društva, koji aktivno djeluju u području rodne ravnopravnosti. Vjerujemo da ovaj simpozij predstavlja izvrsnu priliku za profesionalni razvoj, razmjenu znanja i iskustava kao i jače povezivanje svih sudionika/ca, te da će doprinijeti razvoju i primjeni politika i praksi kojima je cilj zaštita zdravlja transrodnih i rodno raznolikih osoba.

Simpozij nam je važan i zato jer se u javnom prostoru prošlih godina pristupa transrodnosti iz političke i ideološke perspektive, a radi se o znanstvenoj činjenici. Želimo da se o našem zdravlju i pravima educira kroz znanstveni pristup relevantnih stručnjaka, a ne u predizbornim kampanjama. Radi se o našim životima i pravima, a jedino ovakav pristup spašava živote transrodnih osoba i omogućava nam dostojanstven život.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više